Ústecká a teplická Muzejní noc bude ve znamení Naopoleona

24. květen 2013

Muzea se dnes večer otevřou návštěvníkům v rámci Muzejní noci. V Ústí nad Labem a v Teplicích budou mít zvláštní prohlídky napoleonskou atmosféru. Právě před dvěma sty lety totiž Napoleona u Chlumce porazily armády Ruska, Rakouska a Pruska.

Návštěvníci se v obou muzeích od průvodců v dobových kostýmech dovědí více o této slavné bitvě. V Ústí nad Labem budou po chodbách korzovat i významné osobnosti té doby a prý možná přijde i sám Napoleon. A kdo bude chtít, bude se moci po městě projet kočárem.

V teplickém muzeu podle Vlasty Tiché přidají i představení. „Máme pozvaná dvě divadla. Bude tady divadlo Orry a Panoptikum Maxe Fischer,“ říká.

Lidé uvidí scénky, jak to mohlo na teplickém zámku, kde muzeum je, vypadat po bitvě. I když se bojovalo o pár kilometrů dál, šlo v ní hlavně o Teplice. A jak doplňuje Vlasta Tichá, právě tady se panovníci proti Napoleonovi spojili.

„Tam hodně způsobilo, že ho Rusové hnali zpátky Evropou do Francie, tak se začaly i ty ostatní mocnosti přidávat. Spekulace se kuly už dávno, ale právě v Teplicích došlo k podepsání dalšího Napoleonova osudu,“ popisuje.

Podpis dohody divadelníci také předvedou. K tomu všemu bude hrát dobová hudba, kanonýři párkrát vystřelí z děla. Samotnou bitvu v muzeu připomenou nálezy z bojiště a ukázky vojenské výstroje té doby.

autor: hau
Spustit audio