Ústečané si připomenou zlatou éru přírodního koupaliště Habrák

22. srpen 2013

Lidé v Ústí nad Labem si dnes připomenou doby, kdy přírodní koupaliště Habrák bylo cílem tisícovek obyvatel města. V 17 hodin tam tři občanské iniciativy pořádají retro setkání. Městu už 9 let patří jen rybník, který pronajímá rybářům. Ostatní pozemky jsou soukromé a budovy na bývalém koupališti chátrají.

Akce bude jakýsi retro piknik - lidé si mají přinést deky, něco k jídlu a pití a kdo bude chtít, může se i vykoupat. Na místě budou vystavené snímky, které lidé posílají do soutěže o "nejhabrákovatější" fotku, tedy záběr právě z tohoto místa

Akci pořádajítři3 ústecká občanská sdružení, která chtějí lidem ukázat, jak to teď na Habráku vypadá. Budovy, které ke koupališti patřily, jsou polorozbořené, trávník mezi nimi a rybníkem zarůstá.

V roce 2004 město koupaliště za milion korun prodalo i s dalšími okolními pozemky. Koncem roku 2011 se z rekreační zóny díky změně územního plánu staly stavební pozemky, nikdo tam ale zatím nic nestaví.

Samotný areál bývalého koupaliště má ale dál sloužit k rekreaci, takže by tam mohly být nanejvýš jen nějaké chatky nebo něco podobného

Po několika dalších prodejích teď zhruba dva hektary pozemků vlastní ústecký podnikatel Jaroslav Beránek, který podniká i na Floridě. Městu patří už jen rybník, který pronajímá rybářům.

Ústečané, kteří se chtějí vykoupat, mohou na Habrák chodit i nadále, ale nenajdou tam žádné zázemí v podobě občerstvení a záchodů. Alternativou je Brná, Klíše, kde mají venkovní bazén. V okolí města jsou ale i přírodní koupaliště, třeba Varvažov, Chlumec nebo Chabařovice.

autor: hau
Spustit audio