Ústečan Tomáš Balek dostal ocenění Ztracená pomněnka za pomoc při pátrání po 14leté dívce z Českolipska

6. říjen 2022 13:57

Fotografie pohřešovaných lidí se objevují v médiích i na sociálních sítích. V záplavě řady dalších informací ale taková zpráva může zapadnout. Reakce veřejnosti na pátrání po někom, kdo může být v ohrožení, nebývá podle zkušeností policie příliš velká. K větší všímavosti chce proto spolu se Slavia pojišťovnou lidi motivovat i novým oceněním Ztracená pomněnka. Jako první ho dostal Tomáš Balek z Ústí nad Labem. Našel 14letou dívku z Českolipska, která utekla z domova.

„Shodou okolností je to dívka, která bydlí v obci, kde jsem se narodil, takže už jsem ten obličej někdy viděl,“ vypráví Tomáš Balek, proč si dívky v hloučku postávajícím v centru Ústí nad Labem všiml. Věděl, že ji hledá policie.

„Přemýšlel jsem, co ji říct, aby neutekla. Tak jsem si k ní sedl a ti všichni, co tam kolem ní dosud byli, se mezitím rozprchli. Ona mi pak během rozhovoru řekla, že u někoho spala – byla ke mně poměrně otevřená, to mě překvapilo. Popisovala mi, jaké má doma problémy a že se tam nechce vrátit, tak jsem jí řekl, že jí buď odvezu domů k mámě, nebo budu muset zavolat policii. Vysvětlil jsem jí, že nic jiného dělat nejde, že si nevezmu na triko, že jsem ji viděl a pak ji nechal jít dál,“ vzpomíná Tomáš Balek.

Právě za tenhle přístup dostal první ocenění Zapomenutá pomněnka. Ne všichni jsou ale jako on, terénní pracovník ústeckého K-centra, trénovaní k vedení citlivých rozhovorů.

Vidíte pohřešovanou osobu? Volejte 158

Pokud bude mít někdo pocit, že zahlédl někoho pohřešovaného, měl by zavolat na linku 158.

„Může se také jednat o hledanou osobu, která je označena jako nebezpečný pachatel – to ale v tu chvíli ten daný občan neví. Tam by pak kontakt mohl vést třeba i k nějakému dalšímu neštěstí. Samozřejmě ale, pokud uvidíte pětileté dítě samotné na náměstí, tak ho tam nenecháte a vezmete ho do své ochrany,“ vysvětluje vedoucí odboru pátrání z policejního prezidia Jan Rybár.

Dívka trpěla epilepsií – měla sklony k sebepoškozování a doma nechala dopis na rozloučenou. Co bylo po zavolání hlídky, nemohou policisté vzhledem k jejímu věku říct.

Ročně policie hledá 2000 až 3000 dětí. Podle okolností pak podle Rybára veřejnost žádá o pomoc ve 20 až 30 případech.

Spustit audio

Související