Úřednice z Duchcova navzdory zákonu povolily stavbu solárních elektráren na Moldavě

17. duben 2013

Šestiměsíční trest s roční podmínkou a dva roky zákazu činnosti. Tak zní dnešní verdikt Okresního soudu v Teplicích pro dvě pracovnice stavebního úřadu v Duchcově. Rozsudek ale ještě není pravomocný. Úřednice podle něj úmyslně v rozporu se zákony v roce 2009 povolily výstavbu slunečních elektráren na Moldavě.

Jde o vedoucí stavebního úřadu v Duchcově Květuši Kvasničkovou a její zástupkyni Lenku Puchovou.

Stavební povolení vydaly i přesto, že obec Moldava tehdy neměla územní plán a obě ženy o tom podle svých výpovědí u soudu věděly.

Úřednice se hájily tím, že v té době nebyly s povolováním fotovoltaických elektráren zkušenosti a že teplický magistrát tehdy v podobném případě také stavbu solární elektrárny povolil. Podle soudu ale oba úřady použily jinou argumentaci.

Podle obžaloby úřednice také nevyžadovaly po firmě další potřebná povolení. Šlo například o takzvané vynětí parcel ze Zemědělského půdního fondu. V jejich rozhodnutí se píše, že o to má firma zažádat, až bude mít Moldava územní plán. Teplický magistrát, který se k tomuto záměru také vyjadřoval, ovšem upozornil na to, že tato žádost musí být podána ještě před tím, úřednice proto nerespektovaly nadřízený orgán.

Další výjimky se týkaly ochrany životního prostředí. V místě je totiž ptačí oblast. Soudkyně Lenka Dutá ale v tomto případě s žalobcem nesouhlasila. Podle ní za to zčásti mohl teplický magistrát.

„Jako dotčený orgán stavebníkovi neuložil, aby si tyto výjimky a souhlasy opatřil. A protože stavební úřad v tomto směru nemá uloženou zákonnou povinnost, aby přezkoumával stanovisko magistrátu - tuto zákonnou povinnost neukládá ani magistrátu, ale je to úkolem stavebníka - pak nemá soud oporu v zákoně, aby mohl říct, že stavební úřad v Duchcově nedodržel své povinnosti,“ vysvětlila.

Firma Talwin za to, že neměla potřebná povolení, dostala pokutu od České inspekce životního prostředí 170 tisíc korun. Bez zajímavosti není, že v představenstvu firmy je také Alexandr Novák, bývalý senátor za ODS. Ten je nyní kvůli korupci, které se měl dopustit koncem devadesátých let ještě jako starosta Chomutova, na čtyři roky ve vězení.

Obě ženy stále pracují na stavebním úřadě v Duchcově a elektrárna je v provozu. Rozsudek totiž není pravomocný. Obžalované dnes zastupoval právník, takže automaticky mají čas na vyjádření a státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Sice navrhl nízký podmíněný trest, ale zákaz práce ve veřejné správě chtěl zvýšit na dvojnásobek, tedy čtyři roky. Je proto možné, že se odvolá.


Zvětšit mapu
autoři: hau , sib
Spustit audio