Uprchlík z Drahonic tuberkulózu nemá, ukázaly laboratorní testy

27. říjen 2015

Výsledky testů potvrdily, že uprchlík z detenčního zařízení v Drahonicích na Lounsku nemá tuberkulózu. Podezření se objevilo ve čtvrtek v souvislosti s výsledkem rentgenového vyšetření. Muž z Pákistánu byl následně hospitalizován na izolované jednotce plicního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice.

„Dnešní výsledky laboratorního vyšetření potvrdily negativní výsledek,“ oznámila mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková.

Muž už v nemocnici nezůstává. „Po vyhodnocení provedených testů bylo vyloučeno podezření na aktivní plicní tuberkulózu a pacient byl propuštěn. S výsledkem jsme v rámci standardních postupů seznámili zástupce krajské hygienické stanice,“ potvrdil Jiří Vondra z Krajské zdravotní.

Podle Novákové už také pominula bezpečnostní opatření, která kvůli podezření na TBC v Drahonicích platila. Tím hlavním byl zákaz přemisťování uprchlíků mimo zařízení.

„Mimořádné karanténní opatření, které Správa uprchlických zařízení v Drahonicích zavedla koncem minulého týdne, tak bylo ukončeno. Díky tomu, že u cizinců provádíme vstupní prohlídky, což je mimo jiné možné díky jejich zajištění, odhalíme případné nemoci včas,“ doplnila.

V areálu bývalé věznice je asi 80 uprchlíků, které 12. října převezla Správa uprchlických zařízení z Bělé na Mladoboslavsku. Objekt v Drahonicích je uzavřený, má kapacitu 240 míst. Obehnán je dvěma ploty, cizinci ho nesmějí volně opouštět. Do zařízení nastoupilo v říjnu 60 zaměstnanců.

Před otevřením Drahonic vznikla petice místních obyvatel, kteří uprchlíky v areálu bývalé věznice nechtěli. Lidé z přilehlého Lubence teď poslali dopis premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), v němž si stěžují na to, že z oblasti podle nich vzniká mimo jiné i kvůli uprchlickému zařízení sociálně vyloučená lokalita.

autor: Iva Zítková | zdroj: ČTK
Spustit audio