Uprchlíci z Ukrajiny v Ústeckém kraji zatím nemají velký zájem podnikat, o zavedení živnosti žádají jen jednotlivci

22. duben 2022 12:12

Lidé, kteří přicházejí do Ústeckého kraje z válkou zasažené Ukrajiny, zatím nemají velký zájem o podnikání v Česku. Vyplývá to z údajů živnostenských úřadu ve větších městech, které Český rozhlas oslovil. První žádosti už úředníci vyřizovali třeba v Ústí nad Labem, naopak v Chomutově nebo v Lounech dosud nezaznamenali žádnou.

Nejvíce žádostí, celkem devět, evidují úředníci živnostenského úřadu v Ústí nad Labem. Největší zájem je tam o volné živnosti umožňující podnikat ve výrobě nebo službách, konkrétně o úklidové a montážní práce nebo přípravné stavební práce a svařování.

V Mostě a v Roudnici nad Labem se na podnikání ptal jediný ukrajinský uprchlík. O živnostenský list ale nikdo nepožádal.

Litoměřice a Lovosice evidují zájem Ukrajinců o zřízení živnosti v řádech jednotek, spíš se prý chodí informovat.

V Žatci vydali jednu volnou ohlašovací živnost, v Bílině pak jeden z uprchlíků požádal o živnost umožňující montážní práce.

Podle živnostenského úřadu v Mostě potřebují cizinci včetně uprchlíků z Ukrajiny k ohlášení živnosti doklad totožnosti, například pas, a povolení k pobytu, tedy platné vízum.

Potřeba je i třeba souhlas vlastníka s užíváním prostor, do kterých umístí své sídlo na území České republiky. Dále je nutný výpis z evidence trestů nebo rovnocenný doklad o bezúhonnosti.

Protože ale občané z Ukrajiny nemohou momentálně doložit rejstřík trestů ze své domovské země, učiní čestné prohlášení o bezúhonnosti – například přímo na živnostenském úřadě nebo před notářem. Pak už stačí jen zaplatit správní poplatek ve výši 1000 korun.

autor: Jan Beneš
Spustit audio