Univerzita třetího věku na ústecké univerzitě zahajuje začátkem října nový akademický rok

26. září 2024 14:30

Ústecká Univerzita Jana Evangelisty Purkyně zahajuje od 1. října nový akademický rok. S tím začne výuka i na univerzitě třetího věku.

Letos bude nový dvouletý cyklus 2024 až 2026 zahájen ve třech městech, a to konkrétně v Ústí nad Labem, Žatci a Kadani. V Ústí a v Žatci začne výuka v říjnu, v Kadani už se vyučuje už od září. Zájemci si mohou tento rok vybírat z 59 kurzů ve 12 studijních programech.

Podle Ivety Steklé z rektorátu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně funguje tento typ studia v Ústí nad Labem už od roku 1994. Tehdy se ke studiu přihlásilo 54 posluchačů. Od té doby zájem neustále narůstá.

Například ve dvouletém studiu v letech 2022 až 2024 navštěvovalo studium v letním semestru 864 osob, z toho 148 mužů a 716 žen.

Letos navíc dorazilo ještě víc přihlášek než v předchozích dvou letech.

Nabídka kurzů pro studenty univerzity třetího věku se neustále rozšiřuje

Nejvíce navštěvované přednáškové kurzy jsou podle Ivety Steklé například Cestování zajímavými destinacemi světa s Jiřím Svobodou nebo kurz O hudbě s průvodcem Michalem Maškem. Oblíbené jsou také kurzy výtvarné, pohybové, jazykové nebo počítačové.

Tento rok je nabídka nově rozšířena o další kurzy – například zamřené na dezinformace nebo životní prostředí a klima. Nově je také otevřen i kurz španělského jazyka.

autor: Veronika Kurtyová
Spustit audio

Související