Unikátní sbírku služebních čepic výpravčích mají v Jablonném v Podještědí

16. červen 2015

Unikátní sbírka služebních čepic výpravčích na železnici je k vidění v nádražní budově v Jablonném v Podještědí. Shromáždila ji zdejší výpravčí a Květa Slabá. Posbírala čepice výpravčích z Francie, Španělska, Turecka a dalších zemí. Unikátní kolekci na nádraží v Jablonném doplňují i ukázky historické nádražní techniky v malém železničním muzeíčku zřízeném přímo na stanici v Jablonném.

Začalo to nevinně na poutním místě ve Španělsku, v Santiagu de Compostella, kde na dovolené paní Slabá zatoužila po nádražácké čepici španělského kolegy. Slovo dalo slovo a měla první kousek do sbírky.

Přivezená trofej se setkala s nadšeným ohlasem u kolegů i u návštěvníků nádražáckého muzea v Jablonném. Dnes si paní Slabá ani její kolegové netroufnou vrátit se ze zahraničního výletu bez náležitého úlovku.

Nádražácké čepice, přesněji červené čepice výpravčích, si pochopitelně se zahraničními kolegy „poctivě“ vyměňují a často za ně dostanou i něco navíc, co pak obohatí sbírku muzea. Nedávno se tak součástí expozice stala i čepice výpravčího z Číny!

autor: David Hamr
Spustit audio