Ukončením těžby přijdou lidé o práci, tvrdí odbory. Demonstranti to vidí opačně

28. listopad 2013

Premiér v demisi Jiří Rusnok, hornické odbory i vedení Ústeckého kraje jsou pro zrušení těžebních limitů. Považují je za zastaralé a pokračování těžby by podle nich zachránilo několik tisíc pracovních míst. Proti sílícímu tlaku na zrušení limitů těžby dnes v Ústí nad Labem protestovalo zhruba 80 lidí.

„Jsem z vesnice, ze které jsem se odstěhovala 11 roků před tím, než ji zbourali. Můj muž je z Hrdlovky. Tu také zbourali. Teď jsme v Horním Jiřetíně a nejsme jediní, kdo je z nějaké zbourané obce."

„Jsou lidé, kterým zbourali třeba dvě obce a teď už jsou ve třetí. Nikdo si neumí představit, co je to za pocity,“ vysvětlila Jaromíra Buřtová, proč podporuje zachování těžebních limitů.

Podle hornických odborů ale takové situace řeší horní zákon - dokud se těžaři s lidmi nedomluví, nemůžou dál rubat. Podle předsedy odborů Jana Sábela by ukončením těžby přišlo o práci až osm tisíc lidí.

„Jinak budou velké ekonomické ztráty na straně zaměstnavatele a samozřejmě také velké ztráty pracovních příležitostí na Mostecku. A tím, že jsou vyvlastňovací paragrafy v horním zákoně, tak jsou územní limity de facto dávno překonány.“

S tím ale nesouhlasí organizátor protestu, Karel Karika ze Strany zelených. Právě postupné ukončení těžby podle něho přinese nová místa. „Tím, že by byly limity zachovány, vznikne nových 20 až 30 tisíc pracovních míst v rekultivacích či zateplování budov.“

Odboráři věří premiérovi v demisi Jiřímu Rusnokovi, že by limity mohla zrušit ještě jeho vláda.

Územní limity těžby uhlí v Ústeckém kraji
autoři: hau , sib , Iva Zítková
Spustit audio