U ústeckého sídliště Dobětice chce investor postavit přes 70 domů. Někteří obyvatelé z okolních domů se dopadů nové výstavby obávají

11. říjen 2022 08:46

Chystaná výstavba inženýrských sítí pro budoucí rodinné domy poblíž ústeckého sídliště Dobětice musí projít celkovým posouzením vlivu na životní prostředí. Rozhodl o tom Krajský úřad Ústeckého kraje. Podle dokumentace má na Slunečné pláni vzniknout v budoucnu přes 70 domů.

V první fázi jde jen o vybudování inženýrských sítí – rozvodů vody, kanalizace elektřiny a výstavbu příjezdových silnic.

Podle dokumentace pro posouzení vlivu na životní prostředí mají nové parcely pro 72 rodinných domů vzniknout na Slunečné pláni. Jde o plochu mezi ulicí Šrámkova a zahrádkářskou osadou. Investor chce začít se zasíťováním pozemků ještě letos.

Podle rozhodnutí ústeckého krajského úřadu musí nechat plány nejdřív posoudit v tak zvaném kompletním řízení EIA, které vyhodnotí vliv stavby na obyvatele i životní prostředí.

Podle zveřejněného závěru zjišťovacího řízení dostal krajský úřad 18 připomínek od veřejnosti. Lidé se například bojí, že se horší průjezd Šrámkovou ulicí, která prý nemá dostatečnou kapacitu pro obyvatele plánovaných rodinných domů.

Další připomínky se týkají rostlin a živočichů na Slunečné pláni a podle vyjádření bude problematické i veřejné osvětlení v ulicích kolem nových domů. Veřejnost také ve zjišťovacím řízení upozornila na klesající tlak vody u konce Šrámkovy ulice a obává se tak nedostatku pitné vody.

Investor slibuje vybudovat moderní architektonickou zástavbu

Zasíťování parcel i následnou výstavbu plánuje společnost Mobilní haly s.r.o. Podle jejího jednatele Michala Eisnera se snaží skupina lidí přípravy tohoto projektu přerušit.

Eisner uvedl, že výstavba je připravovaná podle platných pravidel a společnost se snaží, aby nikoho nepoškodila. Také není ještě rozhodnuto, že domů bude až 72 domů – firma se prý bude se snažit vyhovět kapacitám inženýrských sítí, tedy například kapacitě vodovodu.

Projekt, který chystá s architektonickou kanceláří, má být podle Eisnera v budoucnu ukázkou toho, jak může moderní zástavba vypadat. Výstavba domů by mohla začít zhruba za dva roky.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související