U soudu pokračuje líčení se skupinou údajných členů anarchistické skupiny „Síť revolučních buněk“

9. březen 2020 15:17

U Okresního soudu v Mostě pokračovalo hlavní líčení s pěticí mužů obžalovaných ze zločinu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Hlavním obžalovaným je Lukáš Borl.

Aktivisté podle obžaloby zaútočili na demokratické principy státu podporou a propagací levicově extremistického hnutí. Borl je označován za zakladatele takzvané „Sítě revolučních buněk“. Její členové podle obžaloby podpalovali auta, mimo jiné i policejní.

K okresnímu soudu v Mostě všichni obžalovaní nepřišli. Hlavní líčení pokračovalo jen s obžalovanými Lukášem Borlem a Petrem Sovou. Zbylí obžalovaní se omluvili a vzkázali, že může hlavní líčení pokračovat v jejich nepřítomnosti.

K soudu dnes nepřišli ani někteří svědci, které soud opakovaně předvolává. Vzhledem k tomu, že jde o příznivce anarchistického hnutí, se ale dá předpokládat, že dlouhodobě nebudou k zastižení na adresách s trvalým pobytem. U soudu tak vypovídali jen soudní znalci a jeden ze svědků.

Například soudní znalkyně z oboru jazykových expertíz měla říct, jestli některé sporné texty uveřejněné na webových stránkách „Sítě revolučních buněk“ psal Lukáš Borl. Podle její výpovědi psal některé zcela prokazatelně, jiné jen pravděpodobně. Uvedla, že Borl má velmi specifický styl vyjadřování a psaní textů.

Další znalec byl z oboru sociálních věd a politologie. Ten vypověděl, že „Síť revolučních buněk“ vykazovala několik shodných prvků s tzv. „povstaleckým anarchismem“, který se vyznačuje propagandou činu a využívá násilí. Předvolaný svědek následně vypověděl, že Lukáše Borla zná, kdo ale psal texty na web „Sítě revolučních buněk“, neví.

Soud odročil hlavní líčení na 18. května, kdy budou vypovídat další soudní znalci a svědci. Číst se také mají listinné důkazy.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související