U Pravčické brány nedaleko Hřenska hoří les, pomáhá i vrtulník

24. červenec 2022 12:33

AKTUALIZACE K 22:19: Hasiči se vracejí od požáru zpět na základny. První ložisko poblíž Pravčické brány, mají pod kontrolou, druhé je u soutěsek, které hasiči uzavřeli.

Nedá se vyloučit, ež se oheň zase rozšíří. Pokračovat s hašením budou zítra.  Na místě zůstane jedna jednotka dobrovolných hasičů. . Práce na likvidaci ohně budou pokračovat v pondělí. 

----

AKTUALIZACE K 16:25: Hasiči objevili u Hřenska v národním parku České Švýcarsko nové ohnisko požáru. Ten se asi rozsířil z původního místa.

Hoří na další ploše o velikosti zhruba čtvrt hektaru, řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Faják. Hořet v národním parku České Švýcarsko začalo dnes ráno.

Na místě je 26 jednotek požární ochrany, policejní vrtulník i letadlo letecké hasičské služby. Z větší části se podařilo požár hasičům dostat pod kontrolu. Dorazila také lezecká jednotka, 

----

AKTUALIZACE K 15.00: Hasiči dostali z větší části pod kontrolu požár lesa v národním parku České Švýcarsko u Hřenska. 

Před polednem kvůli němu vyhlásili nejvyšší stupeň požárního poplachu. Jednotlivá ohniska hasí převážně vrtulník, oheň pomáhá zdolávat i letadlo hasičské letecké služby.

Oheň se během dopoledne rozšířil, v plamenech jsou asi tři hektary porostu. Na místě je také lezecká skupina hasičů, kteří zasahují ve skalnatém terénu. Podle hasičů bude zásah trvat nejméně dva dny.

----

Les u Pravčické brány v národním parku České Švýcarsko hoří od rána. Oheň se rozšířil na plochu dvou a půl hektaru.

Na místě před polednem zasahovalo už šestnáct hasičských jednotek a pomůže jim taky letadlo, řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Faják: „Zatím se pracuje na tom, aby se požár dál nešířil. Ten terén je kopcovitý, skalnatý, a ještě situaci stěžuje to, že je tu kůrovcová kalamita. Jsou tam suché stromy, které hrozí pádem na zasahující hasiče,“ řekl.

Kvůli počtu nasazených jednotek hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu. Při události se nikdo nezranil. V širším okolí, například v obcích Arnoltice, Dolní Žleb a dalších, je cítit kouř. Silnice z Hřenska do Mezní Louky je kvůli zásahu hasičů neprůjezdná. Uzavřené je parkoviště Nad Klepáčem.

A přičina? Tu budou hasiči teprve zjišťovat. „Vysoce pravděpodobný je lidský faktor, neboť z nedávné doby není známa žádná přírodní událost, například úder blesku, která by mohla vést ke vzniku ohně," uvedl k tomu ale mluvčí národního parku Salov. 

Dodal, že správa národního parku České Švýcarsko žádá návštěvníky oblasti Hřenska, aby usnadnili hasební zásah respektováním pokynů hasičů. A aby parkovali ve větší vzdálenosti od místa požáru.

V národním parku České Švýcarsko hořelo také v dubnu. Tehdy vzplál zhruba jeden hektar lesa a na místo vyrazil vrtulník.

autor: Gabriela Hauptvogelová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související