Tvarůžkový štrůdl

Za rodinným receptem se vydáme do tvarůžkové cukrárny v Lošticích, kde vytváří originální tvarůžkové dorty i moučníky. Podnik sídlí v krásném regionu Hané, kde je rodina doma už od nepaměti.

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 120 g hladké mouky
  • 1/3 kostky 100% tuku
  • 3 lžíce vody
  • 1 kávovou lžičku octa
  • špetku soli

Ze surovin vypracujete hladké těsto, které necháte odpočinout v lednici na 30 minut. Mezitím si připravíte náplň štrůdlu.

na náplň: 

  • 120 g kysaného zelí
  • 150 g kmínových kousků tvarglí
  • 50 g šunky
  • 1 vejce

Odpočinuté těsto rozválíte natenko, pokladete kolečka šunky, naplníte směsí tvarglí a kysaného zelí a stočíte. Před pečením potřete rozšlehaným vejcem. Pečte při 180 stupních asi 30 minut.

Související

  • Kopřivová polévka

    Kopřivová polévka stojí pár korun, je zdravá a ještě k tomu vám bude chutnat. Inspirujte se pátečním Apetýtem!

  • Tradiční lokše

    Dnes si připravíme tradiční lokše – placky z brambor, které lze považovat za postní jídlo. Tedy to, co naši předci jedli v období před Velikonocemi.

  • Škvarková bábovka

    Apetýt prozradí recept na škvarkovou bábovku, který zazněl v Babských radách a vzbudil posluchačský zájem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.