Tvarohový koláč
S přípravou vám mohou pomoci i děti a s konzumací taky.
Suroviny:
na těsto: 120 g hladké mouky
65 g másla
1 žloutek
na náplň: 1 balíček nebo vanička tvarohu – 250 g
2 vejce a 1 bílek
100 g cukru
hrst rozinek
citronová šťáva
Postup:
1. Zapneme troubu, aby se předehřála. Smícháme prosátou mouku, nasekané máslo a žloutek a vypracujeme hladké těsto. Dáme ho do chladu a mezitím připravíme náplň.
2. Tvaroh utřeme s oběma žloutky, podle chuti osladíme, zakápneme citronem, přimícháme rozinky a zatím odložíme.
3. Těsto vyndáme z ledničky, na pomoučeném válu ho rozválíme na placku a přeneseme pomocí válečku do koláčové formy. Těsto vtlačíme i do okrajů a to, co přesahuje, odřízneme. Do vyhřáté trouby dáme asi na 10 minut péci.
4. V té době ze tří bílků ušleháme tuhý sníh, zlehka ho vmícháme do tvarohové směsi a hned touto směsí potřeme předpečené těsto ve formě. Z přebytečných kousků těsta můžeme vytvořit malé ozdoby – například vyválet a vykrájet kytičky a podobně. Rozložíme na náplň a dáme do středně vyhřáté trouby péci.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka