Třicet pět tříkrálových skupinek bude vybírat v Ústí nad Labem na charitu

6. leden 2014
Zprávy

Kašpar, Melichar, Baltazar. Právě tahle jména tří králů jsou dnes v kalendáři. Tradiční tříkrálová sbírka dnes začíná v Ústí nad Labem a Chomutově. S bílými kasičkami budou koledníci až do 14. ledna chodit po městech a obcích a vybírat peníze pro lidi, kteří v životě moc štěstí neměli.

Malí koledníci ze všech koutů severních Čech se sjeli do Litoměřic už v pátek. Zde jim před sbírkou požehnal biskup Jan Baxant.

Než se koledníci Klárka, Šimon a David vydali na koledu do rodin v Miřejovicích, čekalo je setkání s litoměřickým biskupem v kostele Všech svatých v Litoměřicích a následně malé posilnění v diecézní charitě.

„Diecézní charita hodně pomáhala při povodních, takže máme takzvaný krizový fond, aby byla okamžitá pomoc evakuovaným nebo postiženým povodněmi. Potom budeme nakupovat kompenzační pomůcky pro seniory v charitních zařízeních,“ vyjmenovává Veronika Vedejová z litoměřické diecézní charity, kam například peníze z letošní tříkrálové sbírky poputují.

Vedle toho ale například charita pomůže dívence z děčínských Podmokel, které umřela maminka a ona sama trpí leukémií.

„Píšou se na to projektové záměry, které posoudí litoměřická diecéze. Bude se jednat o projekty na naše zařízení – Domov pro seniory Chabařovice, Azylový dům Samaritán, Centrum pro rodinu Ovečka a dům Světluška,“ dodává pak i Radka Neprašová z Oblastní charity Ústí nad Labem.

„Charitní koledníci jsou v kostýmech tří králů, mají úředně zapečetěnou kasičku a k tomu patří průkazka, kterou má takzvaný vedoucí skupinky, je to starší osmnácti let a průkazka he vyplněna přímo ke kasičce. Je tam její kód a iniciály vedoucího skupinky,“ popisuje Veronika Vedejová, jak poznat koledníky diecézní charity.

Tříkrálové koledníky je možné ve všech městech a obcích potkávat až do 14. ledna. Kam zavítají, tam zanechávají na dveřích známou zkratku, tentokrát s letopočtem 2014.

Loni Ústečané na dobrou věc přispěli skoro 21 tisíci korunami. Charita za ně nakoupila vybavení do nízkoprahového klubu v Doběticích.

autoři: hau , bach , Marína Dvořáková
Spustit audio