Tři obce v Ústeckém kraji mají po sobotě nové zastupitele

18. červen 2023

Nové zastupitele mají obce Bynovec na Děčínsku, Žiželice na Lounsku a Domašín na Chomutovsku. Obyvatelé si je zvolili v sobotních (17. 6.) mimořádných volbách.

Zájem o to rozhodnout, kdo bude vést jejich obec, byl mimořádný - výrazně překročil volební účast v Ústeckém kraji při řádných komunálních volbách loni na podzim. Tehdy přišlo k urnám 40 a půl procenta voličů, včera to bylo v těchto třech obcích 70 až 80 procent voličů.

V Bynovci získalo tři křesla sdružení Pro Bynovec a po dvou Za rozvoj Bynovce a Vize Bynovec.

V Žiželicích usednou v obecním zastupitelstvu dva členové hnutí Společně pro rozvoj obcí Žiželice, Hořetice, Stroupeč a Přívlaky, po dvou křeslech tam získala sdružení Za rozumné investice a Pro okrášlení a rovnoprávnost obcí a jeden mandát hnutí Společně pro rozvoj našich obcí.

V Domašíně usednou v zastupitelstvu čtyři členové hnutí Naše Ves a dva ze sdružení Louchov, Domašín, Petlery, Nová Víska.

Nevolilo se, přestože tam zastupitelstvo chybí, v Brodci na Lounsku. Nikdo nesestavil kandidátku. Obec tak nadále zůstává, jako deset měsíců dosud, jako jediná pod správou úředníka ministerstva vnitra.

autor: Jana Vitásková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související