Trhanec s kompotem na Škaredou středu
Škaredá, sazometná, nebo černá. Tak se v dobách našich babiček říkalo předvelikonoční středě. Proč a jestli se ještě stále vařila postní jídla, se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního.
Ingredience
- 1 l mléka
- 4 vejce
- 5 dkg tlučeného cukru
- 30 dkg hrubé mouky
- 1 sklenice švestkového kompotu
- špetka soli
- trochu oleje na smažení
Z mléka, vajec, mouky a špetky soli vypracujeme řídké těsto. Plech potřeme olejem, rozetřeme připravené těsto a v troubě upečeme. Nedopečený vytáhneme z trouby, potrháme vidličkou a vložíme zpět a dopečeme. Upečený trhanec poprášíme tlučeným cukrem a ozdobíme zavařenými švestkami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.