Kynuté smetanové suky

Každý svatý měl v dobách našich babiček nějaký patronát. A svatý Marek toho měl na starosti hodně, jak prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. A přidají recept na něco na zub.

Ingredience
  • ½ kg polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 70 dkg cukru
  • vanilka
  • 15 dkg másla
  • 2–3 žloutky
  • ¼ l smetany
  • 4 dkg čerstvých kvasnic
  • 1 vejce na potření
  • mák na posypání

Máslo rozpustíme. Do mísy prosejeme mouku, uděláme do ní důlek a do něj nalijeme vlažnou smetanu. Vsypeme do ní lžíci cukru, rozdrobíme kvasnice, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Pak do mísy přidáme sůl, zbytek cukru, žloutky, vlahé rozpuštěné máslo a vypracujeme vláčné těsto. Necháme kynout asi hodinu. Z vykynutého těsta lžící uděláme malé kousky, každý rozválíme na váleček, který uvážeme uzel. Dáme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Pečeme asi ¼ hodiny.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.