Kynuté smetanové suky
Každý svatý měl v dobách našich babiček nějaký patronát. A svatý Marek toho měl na starosti hodně, jak prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. A přidají recept na něco na zub.
- ½ kg polohrubé mouky
- špetka soli
- 70 dkg cukru
- vanilka
- 15 dkg másla
- 2–3 žloutky
- ¼ l smetany
- 4 dkg čerstvých kvasnic
- 1 vejce na potření
- mák na posypání
Máslo rozpustíme. Do mísy prosejeme mouku, uděláme do ní důlek a do něj nalijeme vlažnou smetanu. Vsypeme do ní lžíci cukru, rozdrobíme kvasnice, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Pak do mísy přidáme sůl, zbytek cukru, žloutky, vlahé rozpuštěné máslo a vypracujeme vláčné těsto. Necháme kynout asi hodinu. Z vykynutého těsta lžící uděláme malé kousky, každý rozválíme na váleček, který uvážeme uzel. Dáme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Pečeme asi ¼ hodiny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.