Třetí ročník charitativního běhu Pokoř Everest na Lovoši vybral skoro 150 000 korun

24. březen 2024 15:06

V řídkém vzduchu na Everestu v Himaláji není jednoduché se nadechnout, vyjít na kopec je pro lidi s cystickou fibrózou téměř nemožné. Nemoc jim nedovoluje se nadechnout ani v běžném životě. Běžec Jakub Chalupný z Ohníče u Teplic proto už potřetí uspořádal charitativní běh Pokoř Everest na Lovoši. Výtěžek akce dostane Klub cystické fibrózy na podporu lidí s tímto onemocněním.

Jakub Chalupný pořádá charitativní běh Pokoř Everest na Lovoši proto už potřetí

Na Lovoš u Lovosic na Litoměřicku chtěl Jakub Chalupný vyběhnout tolikrát, aby se výškovými metry dostal na vrchol nejvyšší hory světa. Ani do třetice se mu to nepovedlo, ale jeho výzvu přijely podpořit stovky lidí. Na pomoc nemocným lidem se podařilo vybrat skoro 150 tisíc korun.

Charitativní akce má pomoct lidem s cystickou fibrózou. Právě s dýcháním mají nejvíc potíží.

Charitativní běh Pokoř Everest na Lovoši

„Onemocnění postihuje několik orgánů v těle, nejvíc plíce, takže pacienti často kašlou. Jsou často nemocní, musí být často hospitalizováni, špatně se jim dýchá, musí na to vyvinout hodně sil, aby rozfoukali jenom větrník, někteří třeba nevyjdou schody,“ říká Ivana Šohajová z Klubu cystické fibrózy.

Dary sponzorů i výtěžek z prodeje občerstvení a suvenýrů poputuje na konto Klubu cystické fibrózy. Zaplatí z něj pacientům hlavně inhalátory. Ty jim s dýcháním pomáhají.

Spustit audio