Třetí dávku vakcíny proti koronaviru už dostalo v Ústeckém kraji 325 lidí. Jde hlavně o lékaře a zdravotní sestry

4. říjen 2021 14:43

Za prvních 14 dní dostalo posilující třetí dávku vakcíny v Ústeckém kraji 325 lidí. Jde hlavně o lékaře a zdravotní sestry, kteří byli mezi prvními očkovanými na začátku roku. Na třetí dávku mohou lidé po 8 měsících od ukončené vakcinace.

Hlavní nápor ze strany veřejnosti očekávají zdravotníci na přelomu roku. „Vidím, jak to tam vypadá, jak ti lidé, bohužel, trpí. Tak jsem se rozhodla, že se nechám očkovat i třetí dávkou, abych měla klid,“ uvedla v očkovacím centru ústecké nemocnice Anna Marklová, která pracuje na jednotce intenzivní péče infekčního oddělení.

Právě tam jsou hospitalizovaní pacienti s vážným průběhem onemocnění. Jsou mezi nimi i ti, kteří nejsou očkovaní. „Ti lidé mají horší potíže než ti očkovaní. Hůře se jim dýchá, mají pocit, že se udusí a proti o záchranu svého života,“ popsala Marklová.

Posilující třetí dávku očkování dostávají v regionu aktuálně hlavně zdravotníci.

„Nás moc těší zájem těch zdravotníků o tu třetí dávku. Ostatně, není divu – jsou to lidé, kteří vědí, co ten koronavirus dokáže,“ vysvětluje hlavní hygienička Krajská zdravotní Dana Vaculíková.

V prosinci se očekává první velký nápor zájemců o třetí dávku vakcíny

Očkování třetí nebo posilující dávkou vakcíny proti koronaviru začalo 20. září. Od té doby oočkovali zdravotníci v regionu 325 lidí.

Počty souvisí s průběhem očkování na začátku roku. „Teď to vypadá, že je to velmi málo, ale koresponduje to s tím, že jsme v lednu málo očkovali. Ten zájem o ty třetí dávky se proto bude postupně zvedat podle toho, jak bude dobíhat ta lhůta osmi měsíců,“ vysvětlil krajský koordinátor pro očkování Petr Severa.

Největší nápor očekávají zdravotníci na přelomu roku. „První velký nárůst očekáváme v prosinci, kdy by ten nárok mohlo mít až 36 tisíc osob, v lednu pak 41 tisíc. Na únor to pak vychází až na 145 tisíc osob,“ doplnil Petr Severa s tím, že zájemce o očkování upozorní na možnost přeočkování textová zpráva.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související