Třem Bulharům hrozí za kradení dat z bankovních karet osm let vězení

19. duben 2013
Zprávy

Policie o minulém víkendu zatkla tři Bulhary, kteří měli na bankomaty lepit zařízení ke čtení dat z karet. Působili na Chomutovsku a Mostecku a na jejich podezřelé chování upozornily banky. Ukradená data a záznam z mikrokamery jim měly sloužit k výrobě falešných karet a vybírání peněz z účtů. Banky ani jejich klienti ale zatím podobné úniky nehlásili.

„Osoby se měly zaplést v nějakém drobném přestupkovém řízení. Lidé, kteří tam kvůli tomu řízení jeli, náhodou poznali, že fotografii těch osob už viděli. A tak se procházely bankomaty a v Chomutově se našlo to zařízení,“ říká vedoucí oddělení hospodářské kriminality krajského policejního ředitelství Ústeckého kraje Radim Vojáček.

Policisté dál prověřují bankomaty zejména na Chomutovsku a Mostecku. Bulhaři jsou ve vazbě a hrozí jim 3 až 8 let vězení.

Policisté upozorňují na to, že by lidé při zadávání PIN kódu u bankomatu měli zakrýt číselník. Podle Vojáčka totiž podobná zařízení dokážou pomocí kamery přečíst také PIN kód k platební kartě:

„Dokáže sejmout z karty vaše údaje. Jak se jmenujete, číslo karty a tak dále. Je tam malá mikrokamera, která snímá, jaký ťukáte PIN kód. Jednou z verzí je, že tyto osoby zasílaly data do jiného státu, kde se tyto karty mohou vyrábět.“

autoři: hau , ber
Spustit audio