Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Arabfest, oblastní kolo Porty, turisté na Krkavci, Železniční víkend

11. duben 2024

Tento víkend vrcholí festival arabské kultury Arabfest, Starý Plzenec zve na Železniční víkend a turisté si dávají sraz na Krkavci. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Arabfest

Čtrnáctý ročník festivalu arabské kultury potrvá v Plzni do neděle 14. dubna. Podtitulem letošního ročníku je sport v kontextu Blízkého východu. Těšit se můžete na panelovou debatu s odborníky na sportovní diplomacii v regionu Blízkého východu, promítání s následnou besedou a tentokrát také na tradiční Velký sobotní program, který nabídne nejen sportovní vyžití pro celou rodinu. Chybět nebude Oriental street food market a kulturně-vzdělávací doprovodné aktivity. Arabfest bude zakončen nedělním výběhem — výtěžek poputuje na dobročinné účely.

Jeden svět v Klatovech

Festival filmů o lidských právech Jeden svět už podruhé zavítá do Klatov. Začíná ve čtvrtek večer a potrvá až do neděle. Snímky se budou promítat v klatovském kině a refektáři jezuitské koleje.

TechTower Hydrogen Cup Pilsen

V sobotu 13. dubna proběhne 5. ročník závodu TechTower Hydrogen Cup Pilsen 2024. Utká se 8 studentských týmů. Budou závodit s vlastnoručně sestrojenými RC modely aut poháněných vodíkovým palivovým článkem. Představí se také úspěšný tým HYDRA Racing z Plzně, který se účastní i zahraničních závodů , kde úspěšně reprezentují naší republiku. Pokud máte rádi závody modelů aut, nebo se zajímáte o nové technologie a budoucnost mobility, nebo se prostě chcete jen tak zajít podívat tam, kde se něco děje, přijďte 13. dubna do Tech Toweru v Plzni, Koterovská 152, od 9:45 – 14:30 hodin.

Jarní setkání na Krkavci

Klub českých turistů, odbor První plzeňský spolu s oblastí KČT připravuje na sobotu 13. dubna Jarní setkání na Krkavci. Koná také jako připomenutí 100. výročí otevření Kostincovy chaty. Turisté doporučují několik tras v délkách od 4 do 10 kilometrů.

Železniční víkend na Plzenecké železnici

Železniční víkend

Druhý ročník Železničního festivalu ve Starém Plzenci se koná v sobotu a v neděli 13. a 14. dubna. Zváni jste na Plzeneckou železnici a na nádraží ve Starém Plzenci mezi 10. a 17. hodinou.

Areál Plzenecké železnice
- Jízdy Plzenecké železnice 600 mm
- Prohlídky důlních lokomotiv
- Modulové kolejiště H0
- Modelová zahradní železnice G
- Modely z 3D tisku 1:25
- Bojová technika 1:16
- Výstava papírových modelů 1:300
- Výstava historických vozidel a další

Nádraží Starý Plzenec
- Šlapací historická drezína
- Ukázka techniky hasičů a Správy a údržby silnic
- Výstava historických vozidel
- Jízdy parkové železnice s lokomotivami O&K 0-3-0 a E225.001
- Prohlídky lokomotiv dopravců Retrolok a ČD Cargo

Plzeňské hlavní nádraží a Starý Plzenec bude spojovat zvláštní vlak. Areál Plzenecké železnice a nádraží Starý Plzenec propojí historický autobus Šl 11.

Západočeské oblastní kolo Porty 2024

Hudební postupová soutěž a následný koncert se koná v DEPO2015 v Plzni v sobotu 13. dubna od 13 hodin. Soutěžit budou skupiny Heuréka, Vabivod, Echolama, Nová bába a další. Večerní koncert obstarají Hop a Šavani a Devítka. Vstupné je dobrovolné.

Muzikantská naděje

V refektáři jezuitské koleje v Klatovech proběhne v neděli 14. dubna od 17 hodin koncert z projektu Plzeňské filharmonie – Muzikantská naděje. Nadané děti ze ZUŠ Plzeňského kraje posílené o několik členů Plzeňské filharmonie zahrají pod vedením dirigenta Chuheie Iwasakiho. V programu zazní skladby Josepha  Haydna, Henryho Purcella a dalších.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio