Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Světlo v zahradách v Chrudimi i speciální prohlídky Rychmburku

14. prosinec 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte si poslechnout adventní koncert do Litomyšle, zažijte advent se zvířaty v Záchranné stanici Pasíčka nebo nasaje vánoční atmosféru v Chrudimi.

V pátek můžete zajít na adventní koncert do Smetanova domu v Litomyšli. Za doprovodu akordeonu a klavíru tam budou zpívat operní pěvci Gabriela Beňačková, Daniel Hůlka a Jakub Pustina. Akce začne v 19 hodin.

Vánoce, jak je slavili dříve

Do sokolovny ve Slatiňanech můžete v sobotu zajít na vánoční koncert Národopisného souboru Formani, Dětského folklorního souboru Sejkorky a plzeňského souboru Jiskra 58. Kromě tradičních tanců tam uvidíte také průvod adventních masek a seznámíte se s vánočními zvyky. Koncerty budou dva, první začne ve 14 hodin a druhý v 17:30.

Advent se zvířaty

Advent v sobotu můžete na několika místech oslavit se zvířaty. Prohlídky s průvodcem budou od 10 do 16 hodin v Záchranné stanici Pasíčka. Ve Dřítči je program naplánovaný od 14 hodin u ovčího výběhu na konci obce směrem na Dražkov.

Ozdoby, kroje a betlémy

Na pardubický zámek můžete v sobotu od 10 do 17 hodin vyrazit na tvořivé dílny. Děti tam budou vyrábět ozdoby pomocí starých forem na vytlačovaný perník. Na neděli je pak od 14 hodin naplánovaná dětská komentovaná prohlídka výstavy krojů a výroba betlémů.

Chrudim: jarmark, osvětlené zahrady

V Muzeu Chrudim bude o víkendu Stříbrná neděle. Muzeum se od 9 do 16 hodin promění na tradiční předvánoční jarmark se stánky, vánočními ozdobami a dárky. Od neděle navíc v chrudimských Klášterních zahradách uvidíte světelnou výzdobu. Na procházku tam můžete zajít každý den od 16 do 20 hodin až do 26. prosince.

Komentované prohlídky Rychmburku

Na hradě Rychmburk se v neděli od 13 hodin můžete zúčastnit komentované prohlídky výstavy o gotických oltářích na Chrudimsku. Od 14 a od 16 hodin pak bude hraná prohlídka na téma Advent v domácnosti správce panství. V 15 hodin začne v koncertním sále vánoční koncert dětského sboru Šmidlátka.

Spustit audio

Související