Tip na výlet: Raubířské skály

14. duben 2014

Traťmistr, Dvojhrbá věž, Zastrčená… Takto si horolezci pojmenovali skály, které jsou součástí hřebenu Raubířských skal. Najdeme je na okraji Hodkovic nad Mohelkou na levém břehu Mohelky.

Jak se k nim dostaneme? „Dneska dost špatně. Od té doby, co tu byla postavená dálnice, je to bída. Původně tu byla cesta ze staré betonové silničky, která vedla údolím Mohelky, po které jste byli na Raubířákách za několik minut, ale to dnes nejde,“ konstatuje Jaroslav Čermák z Klubu rodáků a přátel města Hodkovic.

Do Raubířských skal se dnes dostanete už jen z osady Radoňovice. Můžete také zvolit cestu po pěšinkách, ta je ale dost krkolomná.

V Raubířských skalách najdete pěknou jeskyni, množství horolezeckých terénů, ale hlavně – klid. Protože jsou skály těžko přístupné, moc lidí do nich nechodí.

A jak dostaly skály své jméno? „Jsou takové dvě zkazky – první mluví o tom, že se tu usadili raubíři – loupežníci, kteří v okolí Hodkovic přepadávali. Druhá vypravuje o tom, že se zde v husitských dobách utábořili husité a místní je nazývali raubíři,“ vysvětluje Čermák.

Spustit audio