Teplický soud bude muset znovu projednat kauzu napadení mladíka na koupališti v Dubí z roku 2018

8. únor 2023 14:16

Kauza napadení mladíka na koupališti v Dubí na Teplicku se vrací před teplický okresní soud. Na základě odvolání státní zástupkyně a některých obžalovaných o tom rozhodnul ústecký krajský soud. Incident se odehrál na dubském koupališti v roce 2018, kdy šestice mužů napadla mladíka, který se snažil urovnat hádku dvou žen.

„Na základě našeho rozhodnutí se tedy tou věcí bude zabývat okresní soud v Teplicích, a to v celém rozsahu,“ potvrdil zrušení původního nepravomocného rozsudku teplického soudu předseda odvolacího senátu Jiří Kroupa.

Jedním z důvodů pro zrušení rozsudku bylo podle soudců to, že policie určila obžalované jen podle fotografií.

To namítal v odvolání i obhájce Miroslav Pleva. O provedení rekognice při novém hlavním líčení má pochybnosti.

„Já si neumím představit, že v tuto chvíli, s odstupem pěti let, se bude provádět neodkladný a neopakovatelný úkon v podobě nějaké rekognice – ať už foto, nebo in natura. I ty výpovědi těch svědků budou v určité míře ovlivněny už tím, co tady zaznělo před tím soudem – během toho prvoinstančního i toho odvolacího řízení,“ shrnul Pleva.

Čtěte také

Ztotožnění obžalovaných, kteří měli mladíka na dubském koupališti v roce 2018 napadnout, bude problematické i z pohledu státní zástupkyně Kateřiny Veselé: „Po pěti letech od samotného vnímání té situace těmi svědky nebude už ta jejich paměťová stopa tak jasná, to je celkem zřejmé. Nicméně to bych ponechala na doplněném dokazování soudem prvního stupně.“

Teplický soud má podle rozhodnutí krajského soudu také doplnit výslechy několika svědků. Odvolacího řízení se účastnili tři z obžalovaných. Komentovat výsledek jednání ale nechtěli.

Podle zrušeného rozsudku zaútočila na mladíka na dubském koupališti skupina šesti mužů. Dva ze šesti obžalovaných dostali podle nepravomocného rozsudku nepodmíněné tresty. Další tři muže potrestal teplický soud v roce 2021 podmíněnými tresty a jeden z obžalovaných byl zproštěný viny. Teď bude teplický soud projednávat případ znovu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související