Teplický podnikatel dostal výjimku pro stavbu věžáku v lázeňské čtvrti

9. duben 2015

Podnikatel Jaroslav Třešňák z Teplic má za sebou první krok ke stavbě mrakodrapu v lázeňské čtvrti města. Proti záměru bojují lidé z okolí. Původně tam totiž měl stát dům, který by nevyčníval nad okolní domy. Po více než dvou letech získal podnikatel platnou výjimku týkající se vzdálenosti od nejbližších budov.

V tomto případě by sousední budovy měly stát 80 metrů od věžáku. Výjimka ale stanoví, že to může být u jednoho domu 30, u dalšího 50 a u třetího 57 metrů.

Šanovská věž, jak Třešňák stavbu pojmenoval, by měla mít 22 pater, tedy 80 metrů do výšky. Lidé z okolí se mimo jiné obávají stínu. Jak už ale dříve řekl Oldřich Lukeš ze stavebního úřadu, nadměrný stín vyvrátil posudek expertů:

„Posudek denního osvětlení a oslunění, který zpracoval Technický a stavební ústav Praha, pobočka Teplice, prokazuje, že nad tu přípustnou mez jednotlivé byty nebudou zastíněny.“

Lidé měli ale i jiné námitky. Například nárůst dopravy, a to, že věžák do lázeňské čtvrti nepatří. To vše krajský úřad zamítl a vydal pravomocnou výjimku.

Nebylo to poprvé, kdy se krajský úřad případem zabýval. Už jednou celé řízení zrušil a muselo začít znovu. Během více než dvou let podnikatel doložil všechna vyjádření a posudky, které úřady chtěly.

Jaroslav Třešňák však ještě nemůže začít hned stavět. Čeká ho změna územního řízení a stavebního povolení. Sám odhaduje, že by mohl se stavbou za 350 až 400 milionů začít po prázdninách. Pokud ale budou lidé dál uplatňovat svoje námitky, vše se protáhne.

Podnikatel chce v domě pronajímat byty lázeňským hostům z arabských zemí.

autor: hau
Spustit audio