Teplický Fokus pomáhá duševně nemocným žít s jejich hendikepem

24. září 2013

Zhruba 250 duševně nemocných lidí navštěvuje organizaci Fokus v Teplicích. Její pracovníci jim pomáhají žít s nemocí. Lidé s psychózami většinou přijdou o práci, mají problémy s penězi a někdy i s bydlením. Kvůli léčbě mají omezené možnosti zaměstnání a často musejí hledat nové uplatnění a učit se nové věci. Dnes ve Fokusu uspořádali Den otevřených dveří.

Na Fokus se před pár lety obrátil také 31letý schizofrenik Martin: „Dostudoval jsem vysokou školu a potom jsem krátce pracoval v Praze. Ale vyhodili mě z bytu, tak jsem se vrátil do Teplic Dlouho jsem měl problém sehnat práci a nakonec jsem se pokusil spáchat sebevraždu,“ líčí svůj příběh Martin:

„Mamča sehnala kontakt tady na Fokus, začal jsem sem chodit a od té doby je všechno celkem v pořádku,“ doplňuje mladý muž, který už přes dva roky pracuje v kavárně teplického Fokusu.

Podle vedoucího kavárny Josefa Fujana je Martin jedním z devíti stálých zaměstnanců: „Vystřídalo se nám tady několik klientů, ale víceméně to bylo na tom rehabilitačním místě, kdy po dvou měsících třeba zjistili, že je to pro ně náročné vstávat a dodržovat nějaký rytmus.“

„Výhled je takový, že klient, který je tu zaměstnaný, by po čase měl odcházet do - v uvozovkách - běžného pracovního procesu. Máme tu teď několik klientů, kteří jsou od toho krůček,“ přibližuje vedoucí kavárny.

V Teplicích brzy otevřou i šicí dílnu. Další možnost práce mají duševně nemocní v Ústí nad Labem. Tam je kromě kavárny a šicí dílny také kuchyně, kde se připravuje občerstvení, a prodejna. Než se ale nemocný člověk dostane od prvního setkání s lékařem aspoň trochu zpátky do běžného života, uběhne i několik let.

Psychóza totiž podle sociální pracovnice Fokusu Ivany Fujanové každému převrátí život naruby: „Mnohdy nám říká: ‘Tohle já samozřejmě zvládnu, zvládal jsem toho mnohem víc, pracoval jsem 12 hodin denně‘. Najednou je ale situace úplně jiná.“

Při dnešním Dni otevřených dveří se v teplickém Fokusu pochlubili také výrobky klientů

„Protože u těch tlumících léků nebo po nedávné hospitalizaci, kdy třeba člověk dostával i elektrošoky, tak přece jen paměť, soustředění a pozornost jsou velmi narušené,“ říká Fujanová.

Co kdo vydrží a kde jsou jeho nové hranice, si každý může vyzkoušet v kroužcích nebo v dílnách ve Fokusu. Nejen s tím tam ale nemocným lidem pomáhají:

„Dneska je ta doba opravdu taková nevybíravá, takže se může stát, že nám přijde dopis, že někde dlužíme a tak dál. Ale pokud člověk řeší ‘vesmírné záležitosti‘, tak vůbec neřeší něco tak přízemního, jako jsou nějaké dlužní úpisy.“

„Takže to jsou smutné příběhy, kdy rozmotáváme někdy nekonečné klubko problémů,“ popsala další pomoc duševně nemocným Ivana Fujanová z teplického Fokusu.

autor: hau
Spustit audio