Teplická léčebna Nové Lázně slouží ukrajinským uprchlíkům. Našlo tam ubytování přes 70 žen a dětí

16. březen 2022 08:39

Ženy a děti z Ukrajiny našly azyl v Nových lázních v Teplicích. Ubytování pro 74 lidí připravily v dětské léčebně Lázně Teplice v Čechách, a to včetně jídla a další materiální pomoci.

Iljena, Irina a Margarita se svými dětmi přijely ze Záporoží, z jihovýchodu Ukrajiny. Počítají s tím, že děti v Teplicích nastoupí do škol a ony si najdou práci.

Pomáhá jim v tom manažer lázní pro ruský trh, Ladislav Vágner: „Máme už do škol tady přihlášené první tři děti, půjdou tam od 1. dubna. Na kapacita školy u Nových lázní ale nestačí, proto oslovujeme i další školy.“

V Nových Lázních v Teplicích jsou nově ubytovány ženy a děti z Ukrajiny

Ženám se podle Yvety Sliškové vynasnaží pomoct s hledáním zaměstnání: „Monitorujeme, co kdo umí, jak by se mohl a chtěl zapojit. To je na pořadu dne v tomto týdnu. Jsou to lidé, kteří byli běžně zapojeni do pracovního procesu na Ukrajině. Těm lidem můžeme z našich zdrojů pomoci po dobu zhruba jednoho měsíce. Budeme hledat prostředky z jiných zdrojů, které by mohly pomoci ubytovat je na delší období.“

Lázně zajistily také dětského psychologa a přišly s další pomocí dětem. Třeba juniorský prvoligový fotbalista z Ukrajiny už trénuje v FK Teplice, malí muzikanti zase nastupují do hudebních kurzů.

Spustit audio

Související