Teplice chtějí zkrášlit Trnovany mezi Červeným kostelem a kruhovým objezdem na kraji města

9. duben 2018 08:40

Hezčí prostředí a zvýšení bezpečnosti – to si vedení Teplic slibuje od prací v oblasti od Červeného kostela ke kruhovému objezdu směrem ven z města. Tato část Trnovan nemá dobrou pověst. Město už na webu zveřejnilo urbanistickou studii.

Změnit by se měl jednak vzhled dlouhého patrového obchodního komplexu z panelů, kterému se přezdívá „jezevčík“, a který je poněkud ošuntělý, zanedbaný a má spoustu temných zákoutí. Navíc ne všechny provozovny v něm jsou obsazené.

Tato část Masarykovy ulice má pověst oblasti, kam se lidé po setmění bojí chodit – na ulici jsou lidé, kteří na první pohled vzbuzují obavy: prodávají se tam drogy, pohybují se tam narkomani, hlukem v noci ruší obyvatele, a je tam i nepořádek.To jsou hlavní důvody, které vedou vedení Teplic ke snahám o zlepšení.

Náměstek primátora Hynek Hanza z ODS doufá, že zlepšení přitáhne obchodníky, nekonfliktní lidi a zvýší se i bezpečnost.

V současnosti vozovku v Masarykově ulici od parkoviště odděluje řetěz – za parkovištěm následuje široký chodník a obchodní komplex.

Podaří se proměnit Trnovany?

Co s touto částí navrhuje architektonická kancelář MISE, shrnul náměstek primátora Hanza: „Přijíždím od kruhového objezdu směrem do centra Teplic, jsem v autě, a mezi mým autem a současným parkovištěm není řetízek, ale řada betonových květníků, které na sebe navazují, a ve kterých je zeleň. Za touto bezpečnou bariérou je podél této komunikace cyklostezka, a za ní jsou ve dvou místech parkovací místa se stejnou kapacitou, jako v současnosti, a zároveň vznikají plochy pro volný pohyb, které jsou přehledné, dobře ohlídatelné a udržovatelné.

První změny by mohly být vidět do dvou let

Architekti navrhují, aby v místě, kde jsou dnes tři tmavé a špinavé průchody, měl obchodní komplex místo nich jen jeden, a to zhruba uprostřed, kde je i zastávka MHD. Měl mít také čistší a barevnější fasádu.

Za „jezevčíkem“ jsou nepoužívané nákladní rampy, které by měly zmizet a místo chaotického parkování jako dosud by tam bylo parkoviště. Studie uvažuje ještě o kousek dál – až k panelovému domu: od parkoviště a chodníku by se zelený pás oddělil plotem a lidé v domě by tak měli svůj pozemek chráněný.

Náměstek Hanza chce s návrhem seznámit majitele obchodního komplexu i panelového domu – vedení města chce znát jejich názor, jestli by se k tomuto nápadu přidali. I když bude reakce negativní, chce město začít s úpravami na svých pozemcích kolem „jezevčíka“. Hanza doufá, že tato změna přiměje vlastníky k tomu, aby do svého majetku investovali.

Je samozřejmě potřeba připravit přesné projekty, které už budou počítat s různými připomínkami, vyčlenit peníze v rozpočtu a začít – to je možná otázka dvou, tří let. Podrobnější plány, jak by se měl obchodní komplex v Trnovanech změnit, si můžete prohlédnout na webu Teplic.

Spustit audio

Související