Teplejší podnebí je pro moravská vína přínosem. Jsou konkurenceschopné i v zahraničních soutěžích, tvrdí organizátor výstavy vín
Miroslav Musil je ve vinařských kruzích uznávanou kapacitou – stojí za organizací letošní 46. Jihomoravské regionální výstavy vín, která se uskuteční 2. března v brněnském Rubínu. Letos budou mít zájemci možnost ochutnat na 600 vzorků vín nejen z Moravy, ale také ze Slovenska, Rakouska, Itálie či Španělska.
Moravská vína přitom těm zahraničním velmi zdatně konkurují. Klimatické změny a teplejší podnebí jsou pro moravská vína podle Musila přínosem v podobě vyššího obsahu cukru a fyziologické zralosti. Vinaři tak mají k dispozici kvalitnější výchozí materiál a víno z něj vyrobené je konkurenceschopné i v zahraničních soutěžích. Na výstavě se vedle sebe objeví vína registrovaných i neregistrovaných vinařů, přičemž i u těch neregistrovaných pozoruje Miroslav Musil zlepšující se kvalitu, mnohdy srovnatelnou s produkcí profesionálních vinařství.
Do výroby vína promlouvají i nové trendy: „Upouští se od intenzivního používání průmyslových hnojiv,“ uvádí Musil jeden z příkladů. Profesionální vinařství podle něj mají větší snahu přistupovat k ošetřování vinic z pohledu ekologických postupů. Více zapojují přirozené nepřátele škůdců a kladou důraz i na zpracování odpadních produktů. Například kysličníku uhličitého, který vzniká při kvašení. Tento lze následně použít pro výrobu frizzante vín nebo aromatizovaných nealkoholických nápojů.
Prosazuje se také kompostování listů vinné révy místo spalování a následné využití kompostu ve vinohradu. K tomu lze využít i matoliny, tedy zbytkový produkt po vylisování hroznů.
Související
-
Konzumovat víno ušima. Jak zní třeba šumění sektu, odhalí autoři projektu Symfonie vína
Skladatel a dirigent Hanz Sedlář a hudebník Vít Němeček stojí za zajímavým hudebním počinem – skladbami, které opěvují jednotlivé druhy vinných rév.
-
Že Morava neumí červené víno? Musí se redukovat, nevypěstujete ho tu tolik, říká oceňovaný vinař
Josefa Valihracha, trojnásobného vítěze ve vinařské soutěži Chardonnay du monde, mrzí, když se říká, že pro červená vína není Morava vhodná. Jak své podnikání rozjel?
-
Jak archivovat vína? Po 200 letech jsou nepitelná, uchovávají se jen jako rarita
Nejstarší archivní vína, která vám ještě budou chutnat, jsou 60 až 80 let stará. U starších už dochází k posunu v chuti i vůni. Přes 200 let staré víno už je jen ocet.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.