Teplé škvarky
Samozřejmě je můžete jíst i studené!
Suroviny:
sádlo
sůl
voda
případně 1 lžíce bílého vína
Postup:
1. Sádlo nakrájíme na stejně velké kostičky, aby se stejnoměrně škvařily.
2. Vložíme nejlépe do litinového nebo silnostěnného smaltovaného kastrolu, krátce osmahneme, pak mírně podlijeme vodou, trochu osolíme a trpělivě škvaříme, občas zamícháme.
3. Voda se posléze odpaří, škvarky už se škvaří jen v tuku, kterého přibývá. V závěru můžeme (ale nemusíme) přikápnout bílého vína a doškvaříme.
4. Škvaříme pěkně do jemně zlatava – počítáme s tím, že škvarky pak ještě chvíli docházejí, i když oheň vypneme. Měly by na skus trochu chrupnout, ale vnitřek by měl být měkký.
5. Když je sádlo ještě teplé a tekuté, vyndáme děrovanou naběračkou škvarky do misky a podáváme s čerstvým chlebem. Sádlo slijeme do skleniček a uložíme v chladu, škvarky můžeme jíst i za studena nebo z nich udělat pomazánku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka