Téměř 100 stížností a podnětů od cestujících dostal Ústecký kraj na nové jízdní řády

17. únor 2020 09:53

Před dvěma měsíci začaly v Česku platit nové jízdní řády autobusů a vlaků. Na mnoha místech jsou ale cestující nespokojení. Například Krajský úřad Ústeckého kraje dostal od 15. prosince téměř 100 stížností a podnětů ke kvalitě dopravy i podobě jízdních řádů.

Podle Martina Volfa z ústeckého krajského úřadu se většina stížností a podnětů týkala provozu autobusů. Konkrétně šlo o zhruba 72 výtek.

„Jedná se souhrn – jak na podobu jízdních řádů, tak na kvalitu smluvních dopravců. Například, že řidič odjel dřív, či že telefonuje. Také jsou výtky na to, že třeba autobus vůbec nejel, nebo se zdá cestujícím špinavý, nebo se v něm netopí,“ popsal Volf.

Ve zhruba 20 případech se lidé kraji ozvali kvůli provozu vlaků. Vedle připomínek od cestujících si kraj kontroluje objednávané spoje i vlastními silami.

„Máme celkem 5 kontrolorů, kteří operují v terénu po celém kraji. Denně provedou 20až 25 kontrol,“ vysvětluje mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf.

Na základě podnětů veřejnosti chystá kraj několik změn v jízdních řádech. Nasadí i nové spoje

V rámci smluv s jednotlivými dopravci udělil kraj za celý rok 2019 pokuty za téměř 1 560 000 korun. Jedná se o pokuty za špatnou kvalitu autobusu, vlaku, nebo za neodjetí spojů.

V rámci podnětů od veřejnosti ale kraj chystá během tohoto roku několik změn v řádech nebo nové spoje. Jedním z nich je i posílená linka z Děčína do národního parku České Švýcarsko, kam dosud jezdí přeplněné autobusy.

Posílené autobusy mají do národního parku začít jezdit od března. Vedle toho chystá kraj i nové víkendové ranní spoje z Ústí nad Labem do Děčína nebo častější spoje z krajského města do Krupky.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související