Tejpování není jen výsadou vrcholových sportovců. S bolestmi zad i svalu může pomoci i vám

15. listopad 2021

Tejp, neboli pohybová náplast, je pružná páska, která podporuje nebo koriguje stav pohybového aparátu. Obecně se využívá nejen jako podpora při neurologickém onemocnění, ale především při jednodušších zdravotních obtížích. O tom, k čemu slouží a jak mohou pomoci i obyčejným lidem, se bavíme s fyzioterapeutkou Barborou Kinclovou.

Tyto podpůrné pásky pocházející z Japonska nejen uleví od bolesti, ale především pomohou vašim svalům lépe pracovat a prokrvovat se. Velmi dobře fungují například v přechodovém období po sundání sádry a dají se využít i místo ortézy.

S konkrétním problémem je ale lepší se poradit s fyzioterapeutem, který následně může naučit tejpovat vaše rodinné příslušníky, abyste nemuseli při každém přelepování tejpy na fyzioterapii.

Vrcholoví sportovci jako třeba volejbalisté si mohou tejpkami pomoci od velké zátěže na prsty nebo klouby, stejně tak mohou využít ortézu pro krátkodobé zpevnění na kotník nebo koleno, která při velké zátěži určité místo podpoří.

Ortézy mají na rozdíl od tejpů mnohem širší využití – už hlavně díky tomu, že jsou vyráběny z různých materiálů od různých výrobců. Navíc se požadavky na jejich vytvoření přizpůsobují vašim potřebám. Jejich využití je široké v léčební péči i v běžném životě – z dlouhodobého hlediska mohou například kompenzační ortézy pomoci zvládnout člověku nějaký zdravotní handicap.

autoři: Lenka Šobová , Veronika Mocová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.