Technické služby v Havlíčkově Brodě hledají nové řidiče pro městskou hromadnou dopravu, hrozilo i omezování linek

19. duben 2024 06:30

Havlíčkův Brod nabírá řidiče autobusů městské hromadné dopravy. Část jich je totiž nemocná, jeden odešel a stávající zaměstnanci tak musí pracovat přesčas. Na omezení linek by ale dojít nemělo.

Autobusy městské hromadné dopravy v Havlíčkově Brodě jezdí celkem po osmi linkách. Všechny zajíždějí přes centrum do okrajových částí města a startují na dopravním terminálu. Na posledním zasedání zastupitelů ale zaznělo, že by se kvůli personální situaci mohly omezovat jízdní řády. „K omezení linek by došlo v případě, že bychom neměli dostatek řidičů,“ vysvětluje ředitel Technických služeb města Václav Lacina.

Celkově má brodská městská hromadná doprava 14 řidičů. Tři jsou dlouhodobě nemocní a jeden podal výpověď. „Za něj jsme sehnali náhradu a další řidiči se nám hlásí. Máme připravené i brigádníky v záloze pro případné pokrytí, kdyby onemocněl další,“ ujišťuje ředitel Lacina.

Do věci se vložily také odbory. Podařilo se vyjednat úpravy kolektivní smlouvy, nové rozvržení pracovních směn a navýšení platů. Přesto radnice připravuje i krizový jízdní řád, pro případ, že by v budoucnu opět nedostatek řidičů nastal.

Řidiči autobusů a jiných hromadných dopravních prostředků nejsou nedostatkoví jenom v Havlíčkově Brodě nebo na Vysočině. Podle Sdružení dopravních podniků České republiky chybí celostátně asi 500 řidičů a v profesi je poměrně vysoký průměrný věk. Nábory tak probíhají prakticky neustále.

Spustit audio