Tarator

Bulharská studená okurková polévka – můžete podávat i jako osvěžující salát.       

Suroviny:

jogurt

mléko

okurky – raději nakládačky nebo polní

sůl

pepř

kopr

česnek

olivový olej

vlašské ořechy

Postup:

  1. Pokud chceme mít konzistenci polévky, smícháme bílý jogurt s mlékem s poměru 1:2, pro salát stačí jen dobrý bílý jogurt.
  2. Ochutíme solí, pepřem, sekaným koprem a přikápneme olivového oleje. Promícháme.
  3. Mísu vytřeme česnekem nebo jeden stroužek jemně utřeme a vmícháme do jogurtu, česnek by neměl přebít ostatní chutě, měl by jen lehce zavonět.
  4. Okurky omyjeme, oloupeme, nahrubo nastrouháme a v míse zalijeme připraveným jogurtem.
  5. Nakonec vmícháme hrubě sekané ořechy, dáme do chladu odležet a před podáváním ještě zdobíme kolečky okurky a trochou ořechů.