Tarator
Bulharská studená okurková polévka – můžete podávat i jako osvěžující salát.
Suroviny:
jogurt
mléko
okurky – raději nakládačky nebo polní
sůl
pepř
kopr
česnek
olivový olej
vlašské ořechy
Postup:
- Pokud chceme mít konzistenci polévky, smícháme bílý jogurt s mlékem s poměru 1:2, pro salát stačí jen dobrý bílý jogurt.
- Ochutíme solí, pepřem, sekaným koprem a přikápneme olivového oleje. Promícháme.
- Mísu vytřeme česnekem nebo jeden stroužek jemně utřeme a vmícháme do jogurtu, česnek by neměl přebít ostatní chutě, měl by jen lehce zavonět.
- Okurky omyjeme, oloupeme, nahrubo nastrouháme a v míse zalijeme připraveným jogurtem.
- Nakonec vmícháme hrubě sekané ořechy, dáme do chladu odležet a před podáváním ještě zdobíme kolečky okurky a trochou ořechů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.