Tadeáš Haenke – renesanční vědec a cestovatel z Chřibské, objevitel největšího leknínu světa

19. duben 2023

Mezi největší české cestovatele, přírodovědce a badatele všech dob patří zcela právem dnes poněkud zapomenutý rodák z Chřibské na Děčínsku – Tadeáš Haencke.

Tento botanik, lékař, etnograf, kartograf a geolog se narodil v roce 1761. Už ve 23 letech se proslavil tím, že jako první člověk v českých zemích vypustil do vzduchu horkovzdušný balón.

Do historie se ale nejvíce zapsal objevem největšího leknínu světa s název Viktorie královská. Stalo se tak na přítoku Amazonky, řece Mamoré, v roce 1801.

Haencke má ale také další zajímavá prvenství – byl třeba prvním Čechem na Aljašce, v Austrálii, na Tahiti, Novém Zélandu nebo v Nové Guinei. V neposlední řadě objevil chilský ledek jako hnojivo a součást střelného prachu. Velmi cenné jsou i jeho etnografické poznatky o jihoamerických indiánech.

Z cest po světě se do Čech už nevrátil

Haenckeho život se navždy změnil, když v roce 1789 přijal účast na dobrodružné průzkumné plavbě pro španělského krále pod vedením Itala Alessandra Malaspiny. S touto výpravou procestoval půlku světa. Domů se už nevrátil, protože se pak trvale usadil v bolívijském městě Cochabamba, kde ve věku 54 let zemřel.

Zanechal za sebou cenné písemnosti, jež má dnes v držení Královská botanická zahrada v Madridu. Národní muzeum a Náprstkovo muzeum si rozdělilo sedm beden s přírodovědným materiálem, které badatel poslal domů, aby si je jednou vyzvedl.

Rodný dům Tadeáše Haenckeho v Chřibské stále stojí – je v něm zřízeno muzeum věnované právě tomuto opomíjenému velikánovi evropského významu.

autor: Milan Knotek
Spustit audio