Sýrové kuličky

Samotné bývaly specialitou mléčných barů…

Suroviny:
350 g tvrdého sýra (ementál, eidam, gouda – můžeme použít i směs)
5-6 lžic polohrubé mouky
2 vejce
100 g měkkého salámu
sůl
pepř
muškátový oříšek
olej na smažení

Postup:

1. Sýr nastrouháme na mrkvovém struhadle, přidáme vejce, nahrubo nastrouhaný salám a mouku a promícháme.

2. Podle chuti dosolíme, opepříme, strouhneme trochu muškátového oříšku.

3. Dvěma lžičkami nabíráme kousky, zformujeme do kuličky a v rozehřátém oleji smažíme ze všech stran do zlatova.

4. Usmažené kuličky pokládáme na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Podáváme teplé s kouskem pečiva nebo s vařenými bramborami.