Svět se zbláznil – v restauraci dostanete i vodní lístek

Čas od času si každý zajde na jídlo do restaurace a k pití si objedná obyčejnou vodu. Číšník vám ale z ničeho nic nabídne i sommeliéra na vodu! „Co je to za novinku?“ Pomyslíte si. Více informací jsme zjistili u viceprezidenta Asociace sommeliérů České republiky Ivo Dvořáka.

Dozvěděli jsme se, že u nás je takový specialista v restauracích zatím opravdu spíš výjimkou. Je jen pár lidí, kteří se problematice vody věnují plnohodnotně. Ale každý vinný sommeliér by měl mít alespoň základní znalosti ohledně vody a měl by vodu umět doporučit k pokrmu i k vínu.

Není voda jako voda

Voda jako voda, říkáte si, ale zkuste si natočit vodu z vodovodu, do další sklenky nalijte perlivou vodu, a do třetí třeba přírodní minerálku, kterou používáme při problémech s hlasivkami. Ani to nemusíte zkoušet, že? A dokážete si představit různou chuť a vůni! Přesto rozdíly nejsou tak velké, jako třeba u vína, a tak se musí vodní sommeliér na degustaci dobře připravit.

I voda má své aroma...

Přípravy před degustací

Aby takový odborník vnímal i nejmenší nuance, nesmí před degustací použít výrazný parfém, vodu po holení, krém na ruce, nesmí kouřit nebo jíst kořeněná jídla.

Důležité jsou i sklenky pro degustaci vody! Mírně uzavřené, tulipánovitého tvaru, na nožce, z tenkého skla, mohou být zabarvené do modra či do zelena. A teplota podávané vody? Odborníci doporučují takovou, která se výrazně liší od běžné praxe. 10 až12 stupňů Celsia, aby se chuť a aroma vody řádně rozvinuly. U výraznějších vod to může být klidně i 17 stupňů.

Vodní list

Za jakých okolností se v restauraci se sommeliérem na vodu potkáte (pokud ho tam mají nebo jeho funkci zastává vyškolený vinný sommeliér? Například, když se k pokrmu rozhodnete pít vodu. Pak vám nabídnou „vodní list“. To abyste věděli, kolik korun která voda stojí a nebyli při placení v šoku. Výjimkou není cena 1 000,- Kč za0,75 lvody. V lahvi s blyštivými kamínky, kterou si budete chtít odnést domů.

Voda z vodovodu chutná v různých místech republiky různě

Jak vybrat vodu k jídlu

Sommeliér vám dá pár tipů, které vody se snoubí s vámi vybraným menu. Vybírá podle aromatické a chuťové intenzity pokrmu. A vy se pak svobodně (podle tloušťky peněženky) rozhodnete pro některou z nich. Druhou variantou je, že si objednáte velmi ceněné nebo velmi drahé víno a nechcete, aby vjem z tohoto nápoje poškodila nevhodně zvolená voda, kterou budete také pít. Opět se vám dostane rady od sommeliéra na vodu. Ten patrně vybere vodu s nízkým obsahem CO2 a minerálních látek.

Světové vodní trendy

Zdravý životní styl, bez alkoholu a vodní bary! Třeba v New Yorku nebo Londýně. V takovém baru si vybíráte klidně z 80 druhů vod! Od běžných až po nejdražší, které se získávají z mořského dna, z odvrtané kry, čerpají se z artézských studní z extrémní hloubky, jsou deklarované jako 15 tisíc let staré... A zákazníci jsou ochotní za mimořádný zážitek platit odpovídající cenu. Je pravda, že podloží, ve kterém se voda vyskytuje, ovlivňuje chuť vody. Tak to asi zážitek bude!

První lok

Když se vrátíme zpět do našich restaurací, kde mají odborníka přes vodu. Je to stejné jako u vína, vy nabídnete hostovi vodu, on ji přechutná, polkne a řekne – ano – ne? A Ivo Dvořák odpovídá: „Tak to není, protože u vody se ve většině případů nevyskytují vady, které se mohou vyskytnout ve víně. Pachuť po korku, oxidace… Ale může se stát, že sommeliér má vodu dlouho uloženou v nekvalitních podmínkách, chuť a vůně vody není dobrá, a to je pak důvod k reklamaci.“