Svatopluk Technik – nedoceněný architekt a urbanista, tvůrce poválečného územního plánu Liberce

19. únor 2024

Nedoceněný odborník, který dal tvář Liberci. Tak se někdy mluví nebo píše o architektovi Svatopluku Technikovi, který se narodil v roce 1913 v liberecké osadě Rašovka.

Vystudoval gymnázium a ČVUT, pak absolvoval odbornou stáž v pařížském ateliéru slavného architekta Augusta Perreta.

Dostal od něj nabídku na stálou práci v Alžírsku, ale odmítl. Vrátil se domů a angažmá ve firmě Hrabě a Losovský ho brzy přivedlo do Bratislavy.

Po vypuknutí Slovenského národního povstání v roce 1944 vstoupil do československé povstalecké armády. Proti nacistům bojoval jako spojař. V lednu 1945 byl zatčen gestapem a několik měsíců vězněn.

V březnu téhož roku se dočkal osvobození a odešel zpět na sever Čech. V Liberci vyučoval na Průmyslové škole stavební a provozoval soukromou projekční kancelář. Pak působil ve Stavoprojektu a u Pozemních staveb.

Svatopluk Technik proslul především jako tvůrce poválečného územního plánu Liberce. Byl autorem projektu prvního libereckého sídliště Králův Háj a územních a zastavovacích plánů Českého Dubu, Nového Boru, Sobotky, Lomnice nad Popelkou, Mnichova Hradiště a Frýdlantu. Projektoval také vstup do libereckého výstaviště či atriové domy na Aloisině Výšině. 

V roce 1995 se stal čestným občanem Liberce. Ve svém rodném městě v roce 2010 zemřel.

autor: Milan Knotek
Spustit audio