Svátky a volné dny pomohly výraznému úbytku respiračních nemocí v Ústeckém kraji

30. prosinec 2023 10:27

V Ústeckém kraji je tento týden výrazně méně lidí s respiračními nebo chřipkovými chorobami. Platí to také o covidu-19. Nemoci se tolik nešíří díky vánočním svátkům a prázdninám. Lidé se totiž více zdržují doma.

Podle krajské epidemioložky Evy Patrasové je v kraji aktuálně 448 nemocných na 100 tisíc obyvatel. To je o zhruba tisícovku míň než v předvánočním týdnu, i tam už ale počty nemocných klesaly.

Nemocných respiračními a chřipkovými chorobami ubylo napříč celým krajem a také ve všech věkových skupinách. Děti mají čas se ve volných dnech, jak se říká, vyležet doma a nešíří nemoc mezi spolužáky. Podobné je to i s dospělými, kdy si řada lidí právě mezi svátky bere volno.

Klesá i počet lidí nemocných covidem-19. V tomto případě se potvrdil předpoklad hygieniků, vycházející z předchozích zkušeností. V celém Ústeckém kraji za poslední týden laboratoře potvrdily 214 případů covidu-19, což je oproti minulému týdnu pokles o tři čtvrtiny nemocných. Nejvíc těchto případů je podle krajské epidemioložky Evy Patrasové na Chomutovsku.

Spustit audio