Šunkofleky

Nevím, co dělá ta šunka v názvu, klasicky se šunkofleky připravují z uzeného masa. Ale jak klasik říká – co po jméně – hlavně když to chutná.

Suroviny:
500 g fleků, flíčků
300-400 g uzeného masa
5-6 vajec
1-2 lžíce mléka
4 lžíce másla
2 lžíce oleje
sůl
pepř

Postup:

1. Uvaříme těstoviny a můžeme do vaření přihodit kousek uzeného masa nebo uzeného žebra, jídlo pak bude ještě lépe vonět. Maso ze žebírek je na šunkofleky vhodné, je šťavnaté.

2. Maso nakrájíme na kousky nebo obereme ze žeber a osmahneme na oleji.

3. Uvařené flíčky scedíme, dáme do pekáče, vmícháme připravené maso a máslo, které se na horkých těstovinách rozehřeje.

4. Vejce rozkvedláme s trochou mléka, osolíme, opepříme a přelijeme tím flíčky s masem v pekáči.

5. Zapečeme v rozehřáté střední troubě a podáváme klasicky s nakládanou okurkou, ale vyzkoušejte třeba i nakládanou červenou řepu. Vitaminově hodnotnější bude samozřejmě salát z čerstvé zeleniny – například okurkový.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.