Šumavský pstruh cibulář
Zapomenutý recept ze staré Šumavy objevil kulinář Petr Stupka. Pstruh cibulář je jednoduchý a chutný. Stačí koupit ryby a pár základních surovin, večeře je pak hotová během několika minut.
- 4 pstruzi
- 160 gramů cibule
- 120 gramů slaniny
- 100 gramů červené papriky
- sůl
- majoránka
- tymián
- sádlo
- máslo
V pánvi na sádle orestujte cibuli nakrájenou na plátky spolu se slaninou nakrájenou na nudličky. Když cibule změkne a slanina se rozškvaří, přidejte na kousky krájenou papriku.
Pstruhy nařízněte zevnitř podél páteře až ke hřbetu tak, že půjdou na plech položit naplocho kůží navrch. Zevnitř je osolte a okořeňte majoránkou a tymiánem. Pak do každého vložte část opečené cibule.
Položte pstruhy na plech vyložený pečicím papírem a pečte je nejprve velmi zprudka při 200 stupních pět až sedm minut, podle velikosti.
Poté ryby potřete máslem a dopékejte už při nízké teplotě, po vyvětrání trouby na 120 stupňů deset minut. Díky tomu budou šťavnaté.
Podávejte s chlebem, salátem, vařenými bramborami a podobně. Tradičně se takto upravený pstruh doplňoval ještě kysanou smetanou a salátovou, nebo kyselou okurkou.
Související
-
Kapr dušený v pórkovém zelí
K jaru se dobře hodí jídlo z ryby. Kapra rozhodně nemusíte jíst jen smaženého na Štědrý večer. Zkuste ho podusit s pórkem, recept na chutný oběd nabízí kulinář Petr Stupka.
-
Rožmberská rybí polévka
Na výlovu rybníka Rožmberk vaří kulinář Petr Stupka pravidelně rybí polévku. Spokojení strávníci poté prosí o recept, a tak ho autor pořadu Kuchařské čarování nabízí.
-
Pečený kapr s pivní omáčkou a křenem
Recept získal kulinář Petr Stupka z německé kuchyně. Originál pochází z Meiningenu. „Když jsem tento pokrm jedl, podával se pečený candát, ale správně má být kapr,“ dodává.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.