Strapačky se zelím a uzeným
Strapačky jsou v podstatě obdoba českých chlupatých knedlíků.
Suroviny:
500 g brambor
250 g polohrubé mouky
3 lžíce sádla
1 cibule
sůl
pepř
kysané zelí
150 g uzeného masa nebo anglické slaniny
Postup:
1. Přivedeme k varu osolenou vodu v hrnci.
2. Na lžíci sádla osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme kysané zelí a na kostičky nakrájené uzené maso, podusíme. Pokud použijeme anglickou slaninu, nemusíme dávat sádlo, jen ji rozpečeme a na tom opečeme cibuli.
2. Mezitím oloupané brambory ustrouháme na jemném struhadle, pokud pustí příliš mnoho vody, trochu odlijeme. Přisypeme mouku, osolíme, podle chuti opepříme a zamícháme polohusté těsto. Konzistence musí být taková, aby šlo protlačovat sítem na halušky. Vaří se jen pár minut.
3. Uvařené strapačky omastíme sádlem, přidáme podušené kysané zelí s masem a podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.