Strapačky se zelím a uzeným
Strapačky jsou v podstatě obdoba českých chlupatých knedlíků.
Suroviny:
500 g brambor
250 g polohrubé mouky
3 lžíce sádla
1 cibule
sůl
pepř
kysané zelí
150 g uzeného masa nebo anglické slaniny
Postup:
1. Přivedeme k varu osolenou vodu v hrnci.
2. Na lžíci sádla osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme kysané zelí a na kostičky nakrájené uzené maso, podusíme. Pokud použijeme anglickou slaninu, nemusíme dávat sádlo, jen ji rozpečeme a na tom opečeme cibuli.
2. Mezitím oloupané brambory ustrouháme na jemném struhadle, pokud pustí příliš mnoho vody, trochu odlijeme. Přisypeme mouku, osolíme, podle chuti opepříme a zamícháme polohusté těsto. Konzistence musí být taková, aby šlo protlačovat sítem na halušky. Vaří se jen pár minut.
3. Uvařené strapačky omastíme sádlem, přidáme podušené kysané zelí s masem a podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.