Stovky lidí se přišly na náměstí v Teplicích podívat na rozsvícení vánočního stromu

2. prosinec 2013

Na Zámeckém náměstí v Teplicích stojí stříbrný smrk, který městu darovali manželé Rážovi. Včera večer se za účasti stovky lidí rozsvítil.

V jedné části Zámeckého náměstí je pódium, kde vystupují dětské pěvecké sbory. Přihlížejí hlavně rodiče, babičky a dědečkové. Je tu také několik stánků, především s jídlem. Veliké fronty jsou na svařené víno nebo opečenou klobásu.

„Teď aby se zahřáli, tak si dávají svařák. Před Vánocemi jde i jmelí,“ říká prodejce Václav Schmied.

Na svařené víno se stojí dlouhá fronta také u Moniky Dlouhé: „Ochutnejte, je horký. Musí se pořád dolévat, je to rychlovka. Se svařákem jsem se ani nezastavila, klobásy docela stojí, ale svařák jde.“ Zima na ruce jí není, ohřívá si je o kelímky.

Na náměstí přišla i Marie Rážová. Stříbrný smrk je právě z její zahrady: „Je nádherný, jsem z toho dojatá. Ale Teplicím to přeji, myslím, že si takový strom zaslouží.“

Líbí se jí, i jak je strom ozdobený: „Líbí se mi z toho důvodu, že moje barva je modrá a letos mám i doma na stromečku modrou, takže se to tak nějak sešlo dohromady.“

Strom je jednoduše ozdobený – jsou na něm velké modré a stříbrné koule. „V jednoduchosti je krása, je to prostě hezké,“ dodává dárkyně stromu.

Rozsvícení vánočního stromu na teplickém náměstí

Parta Zdeňka Kadeřábka strom odřízla a přivezla na náměstí. Před rozsvícením odhaduje počet světem na stromě:

„Rozsvítí se minimálně stovky světel. Přesný počet neznám, ale kolem toho stromu jsou zhruba dva kilometry drátu,“ prozrazuje Kadeřábek.

Po rozsvícení se celým náměstím neslo společné ‚jééé‘. „Je krásný, nádherný,“ shodují se návštěvníci. „Je to strašně dojemné. Je to nádhera. Jsem tak naměkko,“ říká paní Rážová. Na zahradě strom nikdy nezdobili: „My jsme zdobili dům vepředu.“

Stánky na teplickém náměstí nestíhají vařit svařené víno
autor: hau
Spustit audio