Stovky legendárních igráčků jsou k vidění na výstavě v Domě porcelánu s modrou krví v Dubí

3. květen 2023 08:41

Na 300 figurek české hračky Igráček představuje nová výstava v Dubí u Teplic. K vidění je nejen v prosklených vitrínách Domu porcelánu s modrou krví – současní igráčci s doplňky jsou pro návštěvníky dostupní také v hernách. Raritou jsou i dvě originální figurky, které návštěvníci jinde neuvidí.

„Tady tato část, to je ta nejvzácnější, protože tady jsou ti staří, originální igráčci ze 70. a 80. let minulého století,“ ukazuje kurátorka Věra Stojar.

Do vitrínky přidala i dvě figurky, vytvořené speciálně pro tuto výstavu – malířku porcelánu a horníka z Cínovce. „Ti igráčci se vyráběli podle povolání, v té linii jede igráček i teď – i v současnosti se vyrábějí různé profese,“ vysvětluje kurátorka.

Vůbec první Igráček, který v roce 1976 vznikl, byl zedník. Následoval hasič, lékař, policista. Ve výstavní síni jsou tři stovky různých figurek. Nejstarší, a tedy už sběratelské kousky, se poznají podle toho, že nemají nos.

„Tak, jak se igráček pořád vyvíjí, tak vznikla i série igráček s pohádkou. Děti, když si tu postavičku koupí, tak tam najdou i QR kód, ze kterého si mohou přehrát v počítači nebo na mobilním telefonu tu pohádku,“ přibližuje Věra Stojar.

K Igráčkům patří také vozidla, která odpovídají jejich povolání nebo třeba i prodejny a ordinace v malých skládacích boxech.

„Dá se to prakticky složit – do krabičky. Tady zrovna máme květinářství, takže u toho je květinářka a další doplňky. Tady je zase hasičské autíčko, které hasí hořící restauraci. V rámci toho igráčkového městečka se snažíme vytvořit reálné situace, jak si s tím ty děti mohou hrát,“ předvádí další kurátor výstavy, Pavel Stojar.

Igráčka horníka a malířky porcelánu jinde neuvidíte

„Mám nějaké igráčkové figurky, ale nesbíral jsem je,“ usmívá se starosta Jiří Kašpar z uskupení PRO Dubí. Prohlíží si přitom speciální dubské figurky. „Vychází to opravdu z historických fotografií, jak měli ti horníci slavnostní uniformy. Malířka porcelánu je tady zas i s cibulákem – je to symbolické, aby bylo vidět, že to je malířka, tak má ten štětec,“ dodává.

Autorem speciálních igráčků pro výstavu je historik Miroslav Svoboda. Tyto figurky jsou originály a neprodejné.

Spustit audio

Související