Stížnosti proti volbám v Chomutově a v Liberci

5. listopad 2002

Oficiální výsledky víkendových voleb zveřejnily Hospodářské noviny. Ode dneška tak běží 10denní lhůta pro podání případné stížnosti. Na soud se kvůli komunálním volbám v Chomutově obrátí tamní sociální demokracie. Zároveň podá stížnost Ústřední volební komisi. Výsledky voleb prý ale zpochybněny nebudou.

Podle předsedkyně okresního výkonného výboru Jany Vaňhové nebyli voliči ve volebních místnostech informováni o tom, že Jaroslav Říha už není členem sociální demokracie a je bez politické příslušnosti. Druhým krokem výkonného výboru bude podání stížnosti ústřední voelbní komisi na postup registračního úřadu protože podle nich neoprávněná osoba vyškrtla lídra z kandidáty sociální demokracie a tím byl výrazně ovlivněn průběh voleb v Chomutově. Sociální demokraté tu skončili na třetím místě a získali jen 8 mandátů v městském zastupitelstvu.

Výsledky komunálních voleb v Liberci zpochybnili zástupci tamní Volby pro město. Požádají proto soud o přezkoumání neplatných volebních lístků. Volba pro město získala 4 celé a čtyři desetiny procenta hlasů a do městského zastupitelstva se nedostala. Podle její zástupkyně Dagmar Mrugalové to mohlo být proto, že si členové volebních komisí v Liberci vyložili špatně volební zákon: "Protože se nám dostaly rozporuplné informace o tom, jak se nakládalo s lístky, kde byla zaškrtnuta strana a ještě byly udělané preference. Nám se donesly informace o tom, že to považovaly některé volební komise za neplatné. Takže jsme byli na městě žádat o vysvětlení. Tam říkali, že volební komise byly informovány správně, že ale ty obálky s neplatnými lístky nemohou rozdělat, jedině při soudním přezkoumání. Takže chceme požádat o soudní přezkoumání."

autoři: ark , Ivana Bernáthová , Jarmila Kubíková
Spustit audio