Stipendia organizace Romea letos získalo 81 studentů

31. říjen 2022

Minulý týden proběhlo slavnostní setkání stipendistů podpořených romským stipendijním programem pro studenty středních, vyšších odborných a vysokých škol, který od roku 2006 realizuje organizace Romea. Stipendisté se sešli s organizátory a donory stipendijního programu na Staroměstské radnici v Brožíkově sálu.

Čtěte také

„Nápad založit stipendijní program přišel od samotných rodičů studentů. Organizace ROMEA tehdy administrovala a stipendijní program Roma Education Fund, který podporoval romské vysokoškoláky. Nicméně, pro středoškoláky tady žádný podobný stipendijní program v takovém měřítku nebyl a rodiče se nás ptali, proč ho nezaložíme. Proto jsme potom, co se Roma Education Fund stáhl z České republiky, zařadili do našeho stipendijního programu kromě středoškoláků a studentů vyšších odborných škol také vysokoškoláky,” říká manažer stipendijního programu pro romské středoškoláky a vysokoškoláky Štefan Balog.

Každoročně si o stipendium žádá více jak 150 romských studentů z celé České republiky. Podpořit se jich povede přibližně polovina:

„V letošním roce v rámci stipendijního programu organizace Romea podpoříme celkem 81 studentů středních, vyšších odborných a vysokých škol. Konkrétně 50 studentů středních škol, 6 studentů vyšších odborných škol a 25 studentů vysokých škol.”

Vedle nadací dlouhodobě podporují program pro Romy jednotliví dárci a soukromé firmy. Od roku 2016 se jich podařilo podpořit 251:

„Všichni stipendisté mají nárok na finanční podporu. Pro studenty střední školy jde o částku 14.000 Kč na rok, studenti vyšších odborných škol získávají 21.000 Kč na rok a studenti vysokých škol 25.000 Kč ročně. Peníze jsou primárně od našich donorů. Těmi největšími donory jsou Bader Philanthropies či nadace Albatros. Část peněz získáváme od běžných lidí, kteří nás pravidelně nebo jednorázové podporují v rámci našich kampaní na stránce www.romskastipendia.cz/darujte.”

Romští studenti byli letos přijati na několik prestižních vysokých škol:

Čtěte také

„Já jsem velmi rád, že spektrum volených oborů je velmi široké. Ze středních škol si studenti vybírají nejčastěji gymnázium, ekonomické, pedagogické nebo třeba zdravotní školy. Vysokoškoláci jsou trochu specifičtější - máme studenty ekonomie, práv, lékařských fakult. Jedna studentka studuje architekturu, máme i studenta herectví, nebo studenta, který se věnuje dějinám kultury.”

Organizace ROMEA dlouhodobě podporuje především romské studenty ze sociálně znevýhodněného prostředí, kteří si mohou ročně zažádat o 14 až 25 tisíc korun v závislosti na typu studia. Nejčastěji stipendium využívají na cestovné nebo na zaplacení školného.

„Peníze by měl jít primárně na náklady spojené se studiem. Nicméně studenti si z toho například platí koleje, či jiné ubytování, mohu si z toho zaplatit cestovné, atd. Účel toho stipendia je, abychom jim pomohli zlepšit pozici, ve které se nacházejí.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.