Stěny některých domů v Lubenci praskají a ve studnách mizí voda. Problémy začaly se stavbou dálnice

12. březen 2024 15:35

Stěny paní Jany Nemanské z Lubence na Lounsku popraskaly natolik, že musela nechat dům zajistit, aby nespadnul. Potíže začaly někdy před čtyřmi lety – v době, kdy Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět dálnici D6.

Dům na místě stojí přes 80 let. Ředitelství silnic a dálnic jakoukoliv souvislost se stavbou odmítá.

„Co začali stavět dálnici, začal se nám rozpadat barák. Přišlo to strašně rychle. Děti mi seškrábaly barák na cihly – pak jsme zjistili, že protáhnu ruku mezi obyvákem a kuchyní. Loni v září jsme odjeli na dovolenou a po těch 10 dnech, když jsme přijeli, tam byla úplně katastrofální prasklina,“ popisuje paní Nemanská.

Stěny některých domů v Lubenci praskají a ve studnách mizí voda. Problémy začaly se stavbou dálnice

Vyhledala si proto sama odbornou firmu. „Našla jsem si je na internetu. Stavební dozor, nějaký pan Šulc, mi pak řekl, že když ty patky, co vidíte, neuděláme do zimy, tak může ten barák i spadnout,“ dodává s povzdechem Jana Nemanská.

Dům stojí v místě zvaném Jelení, necelých 200 metrů od nové dálnice. Budovat ji tam začali v roce 2019.

ŘSD souvislost problémů se stavbou dálnice odmítá

Souvislost se stavbou odmítl mluvčí ŘSD Jan Rýdl: „Ředitelství silnic a dálnic nemá žádnou informaci o tom, že by si někdo zajišťoval akutní statické zajištění z důvodu vlivu stavby. Máme jen informace, že některý objekt měl před stavbou provedeno zajištěno stěn ocelovými táhly – nebylo to však v žádném případě z důvodu vlivu stavby.“

V posledních letech také ubyla paní Nemanské i jejím sousedům voda ve studni. V Jelení jsou další minimálně dva domy s podobnými obtížemi. Zjištění ŘSD bylo ve všech případech stejné – za vady může stáří domů.

Pokud by paní Nemanská nebo její sousedé požadovali náhradu, museli by najít odborníka, který by vliv stavby dálnice prokázal. „Sanovat vzniklou škodu samozřejmě můžeme, avšak na základě znaleckého posudku,“ dodává Jan Rýdl.

Pro obyvatele domků u dálnice by šlo o další nejistý výdaj. Obávají se, že proti velké firmě by posudek sháněli jen těžko.

Spustit audio

Související