Štěnice v bytě? Můžete si je přivézt z cest, nebo se mohou ukrývat v nábytku z druhé ruky

21. prosinec 2023

Štěnice jsou v posledních měsících problémem spousty evropských měst. Je důvod k panice i u nás? Jak jsou na tom města na severu Čech? A jak se jich účinně zbavit?

Podle údajů odborníků roste populace štěnic od roku 2000. Celosvětový nárůst má na svědomí přizpůsobení se škůdců na dříve používané dezinfekční přípravky. Dále za jejich šíření může také vyšší míra cestovního ruchu – například do míst s nižšími hygienickými opatřeními.

Jak je na tom Ústecký kraj?

„Zaznamenáváme nárůst podnětů na výskyt štěnic od roku 2010. Nicméně během posledních let se situace nijak dramaticky nezhoršila. V krajské hygienické stanici pak reagujeme na nahlášení možných epidemických výskytů hmyzu. V Ústeckém kraji jsou nejvíce zasažené vyloučené lokality a místa s nižším standardem bydlení. Může se ale stát, že na štěnice narazíme i ve více udržovaných ubytovacích zařízeních.” popisuje Eva Patrasová, ředitelka Protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem.

„V současné době provádíme souvislé řešení nálezů v Ústecké oblasti Mojžíř. Kontrolujeme kvalitu a účinnost provedených zásahů. Ale podobné situace řešíme i mimo Ústí.” dodává Patrasová.

Zbavit se štěnic přitom podle ní není jednoduché. Schovávají se a mají vysokou rezistenci vůči laickým zásahům. Je tedy nutné vždy povolat specializovanou firmu oprávněnou vykonávat speciální dezinfekční zásahy. „Štěnice je schopna se i přesunout do sousedního bytu, takže firma často musí preventivně ošetřit i blízké okolí,“ doplňuje Eva Patrasová.

Jak dlouho vydrží štěnice bez lidské krve, jaký má vliv kousnutí na lidské tělo, jak vypadá zásah v praxi a jak se bránit? To a mnohem více se dozvíte v přiloženém audiozáznamu.

autoři: Lenka Šobová , Petra Vališová
Spustit audio