Sté hříbě zebry Hartmannové v ústecké ZOO dostalo jméno Ukali

29. červenec 2015

Za čtyřicet let odchovala ZOO v Ústí nad Labem už sto hříbat zebry Hartmannové. První zebry dostala zahrada ze Dvora Králové v roce 1975. Dvanáctičlenné stádo tehdy odchytili v přírodě. Tyto zebry žijí nejčastěji v horských oblastech Namíbie. Dvě nejmladší zebří holčičky dostaly včera jméno Gugu a Ukali.

„Obě mláďata jsou samice. Tahle je to starší, narodila se 15. listopadu loňského roku, a tamhle dole se pohybuje mamina s tou mladší, to je naše velká radost, je to naše 100. mládě, narodilo se letos 6. června,“ ukazuje nám obě mladé zebry mluvčí ústecké ZOO Věra Vrabcová.

Ptáte se, jak se vybírají pro zebry jména? „U zeber Hartmannové dodržujeme to, že počáteční písmeno jména matky, je závazné i pro jméno mláděte,“ vysvětluje Věra Vrabcová. „Ta starší Gugu se narodila samici, která se jmenuje Gábinka. A ta mladší Ukali samici, která se jmenuje Unita.“

Listopadovému mláděti dala jméno hudebně - taneční skupina ze Zimbabwe. Jméno Gugu znamená "klenot" a v jejich domovině u města Bulawayo v Zimbabwe dávají toto jméno krásným dívkám.

Červnové, sté mládě zebry, pokřtil autor zvířecích Večerníčků Václav Chaloupek. „Najít jméno od "U" je obtížné, aby to ještě hezky znělo a něco znamenalo,“ říká k tomu Václav Chaloupek. „Tak jsem si vzal česko - svahilský slovník a našel jsem asi 9 jmen. Pak jsme našli to "divoká" - Ukali.“

autor: hau
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.